"SAMO JE RUSIJA BILA SPOSOBNA DA IH SVE NADIGRA" Miletić o DVA moguća scenarija: Kome ide u prilog ŽARIŠTE NA BLISKOM ISTOKU?
Foto: Kurir TV, MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

napad na izrael:

"SAMO JE RUSIJA BILA SPOSOBNA DA IH SVE NADIGRA" Miletić o DVA moguća scenarija: Kome ide u prilog ŽARIŠTE NA BLISKOM ISTOKU?

Planeta -

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, gostovao je u emisiji Kurir televizije u razgovoru o dešavanjima u Izraelu i neočekivanom napadu Hamasa.

Dejan Miletić
foto: Kurir tv

Četvrti je dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Izraelske odbrambene snage saopštile su da su povratile kontrolu nad granicom Izraela i Pojasa Gaze. Iako je Hamas prethodno pretio pogubljenjem talaca, poručuje da je otvoren za pregovore o primirju. U međuvremenu je izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao sa liderima južnih regiona zemlje i rekao im da će vojni odgovor Hamasu u Pojasu Gaze "promeniti lice Bliskog istoka".

Miletić je izneo dva ugla mogućih scenarija:

- Jedna je da je izraelska služba bila zaslepljena i nije mogla na pravi način da sagleda opasnosti, odnosno da su nadigrane službe. A drugi scenario je da su svi sve znali, ali da su priželjkivali varijantu kojom bi se pojas Gaze "očistio". I da bi imali povod za radikalnu reakciju ovako nešto se organizovalo. Očekivana je ova energija "oko za oko i zub za zub" i to je zamka za Izrael - započeo je Miletić.

Na čudan način je prikrivena opasnost:

- Dovesti toliko raketa malo je čudno da se ne zna. Ovo je još jedan front u svetu koji se otvara i žarište na Bliskom Istoku, i što više ovakvih nadigravanja to je teže zaustaviti sukob i doći do nekog mira. Šta će i kako reagovati Egipat, ljudi u Turskoj, kako se Rusija postavlja? Sigurno će biti susret Abaza i Lavrova... Ako se Zapad stvalja na stranu Izraela, Rusija će na stranu Palestina. Ovo je višedecenijski sukob koji je eskalirao. Kako smo zaboravili na Kovid tokom rata u Ukrajini, tako smo sada zaboravili na rat u Ukrajini - naglasio je Miletić.

10:43

SAMO JE RUSIJA BILA SPOSOBNA DA IH SVE NADIGRA Miletić o DVA moguća scenarija: Kome ide u prilog ŽARIŠTE NA BLISKOM ISTOKU?

Smatra se da je Izrael treća obaveštajna sluižba na svetu:

- Po mom mišljenju, ma kako da se ovaj sukob završi, taj šok nije mogao da se sakrije u Izraelu! Ne sumnjam da je bilo informacija, ali je skrajnuto i drugačije interpretirano, kao što je slučaj u Banjskoj bio! Nama nije trebalo to u tom trenutku.To nije slučaj samo kod nas nego se desilo i u kontekstu bezebednosti... Ta čelična kupola u kojoj se skrivaju u Izraelu, tamo se ceo koncept opstanka zasniva na bezbednosti! I opet, uspeli su da naprave propuste.... - smatra Miletić.

Kako je stiglo poslednje saopštenje da Iran nije umešan, Miletić nastavlja razgovor zaključkom da je samo Rusija u mogućnosti da napravi ovakve promene:

- Ako je prvi scenario, samo je Rusija bila u stanju da nadigra i Ameriku i Rusiju, da bi se sklonila pažnja sa Ukrajine, rast cene energenata, ovo će blokirati Bliski Istok... Vi ne znate kako se kuva atmosfera i novi scenario i to je razrađeno do detalja! Zna se da će Izrael vrlo energično delovati, jer je ponižen... Imamo novu podelu sveta koja nema veze sa pravdom ,pravom i istinom i produbi će se konflikt u svetu... - istakao je Miletić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:17

SKANDAL! SPOMEN PLOČA STEPINUCU U SRCU JERUSALIMA! Avram Izrael: Javna je tajna da je Papa Pije XII bio upoznat sa holokaustom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track