I ŠVAJCARCI ZNAJU DA SE ZABAVLJAJU! Ovo je Fasnaht! Karneval tokom tri najlepša dana u godini (FOTO)
Foto: Kurir/T.S.

I ŠVAJCARCI ZNAJU DA SE ZABAVLJAJU! Ovo je Fasnaht! Karneval tokom tri najlepša dana u godini (FOTO)

Planeta -

Fasnaht (Fasnacht) je tradicionalni trodnevni karneval koji organizuju svi gradovi u Švajcarskoj u toku godine.

Svaki kanton u Švajcarskoj na svoj način osmišljava tri najlepša dana u godini. Temu karnevala svake godine biraju njeni učesnici. Zanimljivo je da sve što se izvede muzički na performansu mora da se rimuje na šaljiv način, ne samo u muzici i pesmi kroz stihove, već i preko komičnih kostima.

Švajcarska, karneval
foto: Kurir/T.S.

Tema karnevala Fasnaht je sve ono što je obeležilo prethodnu godinu, to može biti fudbal kada je o sportu reč, ali ni politika nije izuzeta.

Najveću feštu priređuje grad Bazel. Tri najlepša karnevalska dana upriličena su u Bazelu, ali i u manjim švajcarskim gradovima.

Najlepši dani su praznik za oči i uši, a njima se najviše raduju najmlađi.

Švajcarska, karneval
foto: Kurir/T.S.

Tri najlepša dana su u znaku svirke instrumentalne muzike, koncerata pod vedrim nebom uz kreativne kostime, maske i karnevalsku povorku. U karnevalu učestvuju pripadnici svih generacija predškolci, školarci, a i stariji građani.

Povorka učesnika karnevala kreće se centralnim gradskim ulicama. Najveći aplauz dobijaju najmlađi učesnici u dečjoj povorci koji bombonama daruju građane posmatrače među kojma su i njihovi roditelji, obasipajući konfetama ulice kojima prolaze.

Fasnaht je organizovao i grad Volen.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track