IRANCI OTKRILI ŠTA ĆE URADITI AKO IZRAEL UĐE U GAZU: Ako se ovo desi, UZVRATIĆE napad - evo šta kažu o Palestincima
Foto: Youtube/Ananda Yudha Pratama

IRANCI OTKRILI ŠTA ĆE URADITI AKO IZRAEL UĐE U GAZU: Ako se ovo desi, UZVRATIĆE napad - evo šta kažu o Palestincima

Planeta -

Iranske oružane snage neće intervenisati ako Izrael pokrene kopnenu operaciju u Gazi, već samo ako Tel Aviv napadne iransku teritoriju, "njene interese ili građane", saopštila je stalna misija Irana pri UN.

Iranci su saopštili da "palestinski front otpora može sam da se odbrani".

- Iranske oružane snage neće biti uključene pod uslovom da se izraelski aparthejd ne usudi da napadne Iran, njegove interese i građane. Front otpora se može braniti - odgovorili su iz stalne misije Irana.

Ujutro 7. oktobra, Izrael je bio podvrgnut raketnom napadu iz pojasa Gaze. Pored toga, nakon masivnih raketnih napada, borci Hamasa prodrli su u granične oblasti u južnom Izraelu.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Nekoliko dana nakon napada, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne napade na ciljeve u pojasu.

Broj žrtava u Pojasu Gaze premašio je 2 hiljade ljudi, a broj poginulih izraelskih stanovnika premašio je hiljadu, nekoliko hiljada Izraelaca i Palestinaca je povređeno. Prema različitim izvorima, Hamas bi mogao da drži oko 150 Izraelaca u zarobljeništvu.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track