ISPORUKA ŽITARICA: Rusija i Kina potpisale najveći ugovor u istoriji dve zemlje
Foto: AP/Sergei Guneyev

ISPORUKA ŽITARICA: Rusija i Kina potpisale najveći ugovor u istoriji dve zemlje

Planeta -

Rusija i Kina potpisale su najveći ugovor u istoriji dve zemlje o isporuci 70 miliona tona žitarica u vrednosti od skoro 2,5 triliona rubalja (više od 25 milijardi dolara), izjavio je lider inicijative "Novi kopneni koridor za žito" Karen Hovsepjan na marginama poslovnog sastanka u Pekingu uoči otvaranja foruma "Pojas i put“.

„Danas smo potpisali jedan od najvećih ugovora u istoriji Rusije i Kine za skoro 2,5 triliona rubalja (25,7 milijardi dolara) za isporuke 70 miliona tona žita, mahunarki, uljarica“, rekao je Karen Hovsepjan.

On je napomenuo da će ova inicijativa doprineti normalizaciji strukture izvoza u okviru "Pojasa i puta".

„Stvar je da smo i više nego dovoljno zamenili nedostajuće količine ukrajinskog izvora onim iz Sibira i Dalekog istoka“, naglasio je Hovsepjan.

On je takođe najavio skori početak međudržavne "Kopnene inicijative za žito".

„Krajem novembra - početkom decembra, na sastanku šefova vlada Rusije i Kine biće potpisan međudržavni sporazum o Novom kopnenom koridoru o žitu“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući Trans-Bajkalskom terminalu za žito, nova inicijativa će povećati izvoz ruskog žita u Kinu do 8 miliona tona, a planirano je da se u budućnosti kroz izgradnju nove infrastrukture poveća do 16 miliona tona.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track