KO SU DŽIHADISTI KOJE IZRAELCI KRIVE ZA NAPAD NA BOLNICU U GAZI? Mali Hamasov brat ima samo jedan cilj za koji je spreman da GINE
Foto: Shutterstock

KO SU DŽIHADISTI KOJE IZRAELCI KRIVE ZA NAPAD NA BOLNICU U GAZI? Mali Hamasov brat ima samo jedan cilj za koji je spreman da GINE

Planeta -

Oni su kao Hamas, ako uklonite Hamasov politički deo. To ih apsolutno ne zanima, a i tome leži veliki deo njihove popularnosti. Njihov jedini cilj je uništenje Izraela kao države i spremni su za to, kako je više puta naglašavao njihov vođa Ziyad al-Nakhalah, da daju svoje živote.

U prošlosti su za svoje samoubilačke napade navodno znali da regrutuju i maloletnike, a sad su se našli u središtu pažnje nakon što je pogođena bolnica u pojasu Gaze gde je ubijeno više stotina ljudi.

Al-Ahli Baptist Hospital, Gaza
foto: Profimedia

Odmah nakon eksplozije Hamas je za napad okrivio Izrael, koji je, nakon sprovođenja istrage, poručio kako je do eksplozije došlo nakon što je raketa koju je ispalila teroristička organizacija Palestinski islamski džihad (PIJ) zakazala pri lansiranju.

- Iza napada stoje teroristi iz Gaze. Ubijaju našu decu, ali i svoju - poručio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Izraelska vojska objavila je i snimak koja navodno pokazuje da iza napada stoji PIJ, a zatim i audio snimak razgovora Hamasovaca o udaru na bolnicu. Iz Islamskog džihada su tvrdnje Izraelaca nazvali 'lažima okupatora'.

- Okupatori pokušavaju da zataškaju zastrašujući zločin i masakr koji su počinili nad nevinim civilima - poručili su.

Šta je Palestinski islamski džihad?

Palestinski islamski džihad je paramilitarna organizacija nastala, baš kao i Hamas, početkom 80-ih godina prošlog veka. Slobodno ih možemo nazvati izdankom egipatskog muslimanskog bratstva. SAD, EU, Velika Britanija, Japan, Kanada, Izrael... Kod svih ovih država PIJ se nalazi na popisu terorističkih organizacija.

Islamski džihad
foto: Shutterstock

Da ponovimo, njihov glavni cilj je uništenje Izraela. Ne zanimaju ih nikakvi dogovori i eventualno stvaranje palestinske države dok god postoji Izrael kao država. Nakon Hamasa, pisao je Foreign Policy, oni su najveća paramilitarna grupa koja deluje u pojasu Gaze, piše 24sata.hr

Hamasove vođe u prošlosti su znale čak da iskažu volju za dogovorom, za stvaranjem dve države s granicama pre rata '67, što je za PIJ nedopustivo. Neki od njihovih najgorih terorističkih napada dogodili su se u vreme dok je PLO bio blizu dogovora s Izraelcima. Učiniće sve u svojoj moći da takve dogovore sabotiraju.

- Islamsku državu Palestinu možemo ostvariti samo oružanim konfliktom, ne političkim procesima - njihova je, recimo, krilatica.

Kako piše Foreign Policy, PIJ ima novčanu i oružanu pomoć Irana (iako su bili zahladili odnose), Sirije i usko sarađuju s libanskim Hezbolahom. Prošle nedelje, nakon što je Hamas napao Izrael, njihovo vođstvo preuzelo je odgovornost za napad na izraelske vojnike na severu Izraela.

Islamski džihad, Ziyad al-Nakhalah, Palestinski islamski džihad
foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Njihov vođa Ziyad al-Nakhaleh takođe je objavio saopštenje u kojem tvrdi kako su oteli više od 30 Izraelaca koje drže za taoce u Gazi.

- Ovo je dan ponosa, prikaz zajedništva snaga otpora. Nastavićemo da se borimo - poručio je tad Nakhaleh i sugerisao da su napad 'koordinirali' s Hamasovcima.

Odnos Hamasa i Palestinskog Islamskog džihada

Znali su usko da sarađuju, znali su i da se zakače, ali njihov odnos je kao onaj malog i velikog brata. A mali brat PIJ je ekstremniji od velikog brata Hamasa. Ima tu i dosta rivalstva, baš kao što je u odnosima braće, ali generalno ih možemo nazvati saradnicima, ako ne i saveznicima.

Islamski džihad, Palestinski islamski džihad
foto: Shutterstock

U jednom trenutku navodno su bili spremni i i da spoje svoje dve vojske, ali do toga nije došlo pa PIJ deluje (donekle) samostalno od Hamasa. U prošlosti su često znali, kao u aprilu ove godine, samostalno da napadnu Izrael. Kako je tad izvestio AP, PIJ je na Izrael lansirao više od 600 raketa. Hamas u napadu nije učestvovao.

- Iako su fokusirani na borbu s Izraelom, glavna razlika je što je PIJ fokusiran isključivo samo na vojne sukobe i može najviše da profitira od nasilja s Izraelom. Hamas, kao zvanična vlast, može najviše da izgubi - piše AP.

Islamski džihad, Palestinski islamski džihad
foto: Samar Abu Elouf / Zuma Press / Profimedia

- Hamas javno mora da podržava PIJ. Ali takođe im govore: postoje crvene linije koje ne možete preći. Urgiraju na njih da se suzdrže- kazao je u maju ove godine za AP stručnjak za PIJ, autor Erik Skare.

Tamo sredinom 2000-ih, kad se Izrael povukao iz pojasa Gaze i kad je Hamas došao na vlast, PIJ im je uputio kritike zbog njihovog učestvovanja u političkom procesu.

Među dve terorističke organizacije postoji, tumače stručnjaci s instituta Vašington, i "takmičenje" u popularnosti i borba ko će biti uspešniji u 'medijskom džihadu'...

Kurir.rs/24sata.hr

Bonus video:

03:29

OVO ŠTO JE IZRAEL URADIO TO U SVETU MOŽE DA URADI JOŠ SAMO JEDNA DRŽAVA! Španović: To je mnogo teška stvar!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track