AMERIKANCI SPREMNI DA UPOTREBE SILU: Upozorili su najvećeg NEPRIJATELJA IZRAELA, neće trpeti nikakvu intervenciju
Foto: Youtube/Ananda Yudha Pratama

AMERIKANCI SPREMNI DA UPOTREBE SILU: Upozorili su najvećeg NEPRIJATELJA IZRAELA, neće trpeti nikakvu intervenciju

Planeta -

SAD su upozorile Iran na mogućnost upotrebe sile u sukobu na Bliskom istoku ako bude bilo neophodno, piše Blumberg pozivajući se na izvor u američkoj administraciji.

Prema njegovim informacijama, Vašington je obavestio Teheran o ozbiljnosti svojih namera nezvaničnim kanalima preko trećih zemalja, posebno preko Katara.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena saopštila je da je poslala brodove u istočni Mediteran kako bi upozorila iranske saveznike, kao što je libanski šiitski pokret Hezbolah, da ne intervenišu u palestinsko-izraelskom sukobu.

"Znamo da Iran prati rast naših snaga i da je ograničeno njihovo delovanje našim pojačanjima u regionu", rekao je za Blumberg penzionisani general Frenk Mekenzi, koji je predvodio američke snage na Bliskom istoku do 2022. godine.

Ranije je objavljeno da su brodovi američke mornarice USS Maunt Vitni i USS Karni poslati u istočni Mediteran da bi "podržali američke operacije" usred eskalacije na Bliskom istoku.

U region je već stigao nosač aviona USS Džerald R. Ford, koji prati pet brodova.

Nosač aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer i tri prateća broda takođe su otišli ​​na Bliski istok.

Ranije su Vašington post i Foks njuz objavili da je pojačanje koje su američke oružane snage prebacile na Bliski istok uključivalo više od 4 hiljade vojnog osoblja.

Pozivajući se na informacije dobijene od predstavnika američkih odbrambenih krugova, mediji su objasnili da je reč o vojnom osoblju američke mornarice i marinaca, uključujući jedinice specijalnih snaga.

(Kurir.rs/TASS/Bloomberg)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track