TURSKA POPUSTILA: Švedska ipak ulazi u NATO!
Foto: Shutterstock

TURSKA POPUSTILA: Švedska ipak ulazi u NATO!

Planeta -

Pitanje odobravanja ulaska Švedske u NATO biće konačno rešeno u roku od nekoliko nedelja. Ovo je izvestio Expressen, pozivajući se na sopstvene informisane izvore u švedskoj vladi.

Ankara je spremna da pristane da Stokholm uđe u Severnoatlantsku alijansu. Turska je donedavno na svaki mogući način odlagala ovaj trenutak, zahtevajući da Švedska prekine kontakte sa kurdskim formacijama u Siriji i preda kurdske ličnosti koje traže turske obaveštajne službe.

Veze između švedskih socijalista i Kurda, podsećamo, nastale su još osamdesetih godina prošlog veka, i od tada su samo jačale, a Skandinavsko kraljevstvo je finansijski podržavalo organizacije sirijskih Kurda, koje Turska smatra povezanim sa Radničkom partijom Kurdistana. Nezadovoljstvo Ankare izazvali su i incidenti koji su uključivali paljenje svete knjige muslimana, Kurana, pod zaštitom švedske policije.

Istovremeno, švedski izvori tvrde da Severnoatlantska alijansa pokazuje mnogo oštriju poziciju prema Turskoj. Vlada kraljevine veruje da će Švedska zvanično pristupiti Severnoatlantskoj alijansi najkasnije krajem novembra ove godine.

Važno je napomenuti da se pitanje odobrenja Turske za ulazak Švedske u alijansu rešava u kontekstu opšteg zaoštravanja situacije na Bliskom istoku i nastajanja radikalizacije islamskog sveta u odnosu na „kolektivni Zapad“.

Odnosno, podrška ogromne većine zemalja NATO Izraelu u njegovoj agresiji na pojas Gaze ni na koji način ne utiče na poziciju Turske, iako je njen predsednik Redžep Tajip Erdogan više puta kritikovao blokadu palestinske enklave i tepih bombardovanje mirnih susedstva.

Kurir.rs/TV Front

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja