Kineski nosač aviona stupio u službu

Kineski nosač aviona stupio u službu

Planeta -
Nosač aviona, nekada namenjen sovjetskoj mornarici, renoviran je proteklih godina u Dalijanu u provinciji Liaoning

PEKING - Kina je danas saopštila da je počela da koristi svoj prvi nosač aviona. To je objavljeno u vreme velike napetosti između Kine i Japana zbog teritorijalnog spora u Istočnom kineskom moru, ukazuje agencija AFP.

"Jutros je prvi kineski nosač aviona "Liaoning" zvanično stupio u aktivnu službu", navelo je u saopštenju Ministarstvo odbrane i preciziralo da je brod čiji je trup proizveden u SSSR, nazvan po provinciji na severoistoku Kine.

Nosač aviona omogućiće Kini da "poveća i modernizuje borbene sposobnosti svoje mornarice i unapredi svoje odbrambene kapacitete", ističe Ministarstvo. Taj brod "imaće važnu ulogu u odbrani suverenih interesa Kine", dodaje se u saopštenju. Nosač aviona, nekada namenjen sovjetskoj mornarici, renoviran je proteklih godina u Dalijanu u provinciji Liaoning.

U more je porinut avgusta 2011, a potom je obavio desetak probnih plovidbi. Ipak, nezavisni eksperti navode da će Pekingu biti potrebno nekoliko godina da izgradi potpuno operativnu mornaričko-vazduhoplovnu flotu. Oni, takođe, navode da Kina planira da napravi još jedan ili dva nosača aviona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track