"MOGLO BI DA BUDE DO 50.000 POGINULIH U OVOM RATU" Lakić: Ako je Hamas imao 10.000 pristalica, posle ovog će ih imati 100.000
Foto: Reuters

kurir tv

"MOGLO BI DA BUDE DO 50.000 POGINULIH U OVOM RATU" Lakić: Ako je Hamas imao 10.000 pristalica, posle ovog će ih imati 100.000

Planeta -

Izraelske obaveštajne službe Mosad i Šin Bet formirale su poseban operativni štab sa isključivim zadatkom da pronađe i ubije Hamasove komandose, koji su organizovali upad u južni Izrael 7. oktobra ili učestvovali u tome.

U međuvremenu su lekari u Gazi upozorili da je na desetine prevremeno rođenih beba u inkubatorima u neposrednoj opasnosti od smrti zbog nedostatka goriva.

Svetska zdravstvena organizacija je procenila da je 130 prevremeno rođenih beba u "ozbiljnom riziku".

O sukobu Izraela i Hamasa voditeljka jutarnjeg programa Kurir TV Redakcija Olja Lazarević razgovarala je sa novinarom Politike Markom Lakićem i advokatom Milanom Đukićem.

- Nije bitno koliko će rat trajati, bitno je koliko će biti njegova cena. Ako ovako Izrael nastavi, tu će biti i na kraju 20.000 do 50.000 mrtvih. Mi nismo bili spremni na način na koji će se to dogoditi. Nismo bili spremni da će teroristi prvo probiti ogradu, oteti one ljude, iživljavati se. Da li neko ima pravo da ponese tu odgovornost i da li će za to odgovarati? Ne pričam sada niti o Izraelu, niti o Palestini, to su ljudi - rekao je Lakić.

Marko Lakić
foto: Kurir TV

Sagovornik Kurir TV povukao je paralelu aktuelnih događanja u Gazi sa Drugim svetskim ratom.

- Liči na ono što se događalo u Varšavi, upravo kada su Jevreji bili u getu, kada su podigli ustanak i kada su Nemci išli sistematski i rušili blokove zgrada gde su bili ti hrabri Jevreji. Bojim se, pravo da vam kažem, da će se takav scenario preliti na Palestince. Nebitno da li su oni muslimani, to su ipak ljudi. Izrael trenutno ima uprljane ruke. Međutim, ponaša se na neki način kao Amerika koja je iskoristila priliku da napadne Irak. Niko nije odgovarao za ono što se desilo u Iraku - dodao je Lakić.

Izrazio je zabrinutost da Hamas, koji nije demokratski predstavnik palestinskog naroda, ne stekne još vću popularnost.

04:18

MOGLO BI DA BUDE DO 50.000 POGINULIH U OVOM RATU Lakić: Ako je Hamas imao 10.000 pristalica, posle ovog će ih imati 100.000

- Posle ovoga, ako je bilo 10.000 pristalica Hamasa u Gazi, posle ovoga biće ih 100.000, ja sam siguran da će biti ih 100.000. Tako da iskreno kažem, mislim da Izrael ne zna šta radi, nema tu izlaznu strategiju, ne znam kako misli da oslobodi te ljude koji su tamo zatočeni.

Postavio je pitanje šta će se desiti u slučaju eventualne kopnene ofanzive izraelskih snaga na Gazu.

- Zamislite vojnika koji ima možda 20 godina, koji nosi na sebi 40 kilograma opreme i koji trči kroz ovakve ruševine i neko mu istrči u civilu. Hamas nema uniforme, vi ne znate u koga da pucate. Jer taj ako recimo nema pušku u ruci, on nije Hamasovac, on je civil, vi ne biste smeli da pucate. Šta ako on stavi pušku ovako pored iza zida i u trenutku uzme pušku - zapitao se Lakić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:22

CRNJE JE NEGO ŠTO SE PRIKAZUJE U VESTIMA Srbin iz Izraela: Pričaju da će rat trajati godinu dana, neće stati dok NE UNIŠTE HAMAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track