VRAG ODNEO ŠALU NA ISTOKU: Pogledajte kako kineski lovac J-11 presreće američki strateški bombarder B-52! DRAMA SVE VEĆA (VIDEO)
Foto: X@Sprinter99800, Shutterstock

napetost raste

VRAG ODNEO ŠALU NA ISTOKU: Pogledajte kako kineski lovac J-11 presreće američki strateški bombarder B-52! DRAMA SVE VEĆA (VIDEO)

Planeta -

Bliski susret američkog strateškog bombardera B-52 i kineskog lovačkog aviona J-11 iznad Južnog kineskog mora izazvao je razmenu optužbi između Vašingtona i Pekinga.

Američka vojska saopštila je da je kineski borbeni avion proleteo u krugu od tri metra od američkog bombardera B-52 koji je leteo iznad Južnog kineskog mora i da zamalo nije izazvao sudar.

Lovac se navodno tokom noćnog leta približio avionu američkog ratnog vazduhoplovstva i to "nekontrolisanom i prevelikom brzinom" leteći svega na tri metra od strateškog bombardera.

- To je dovelo obe letelice u opasnost od sudara - navodi se u saopštenju Pentagona.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine okrivilo je SAD za incident sugerišući da je američki avion preleteo Južno kinesko more kao namernu provokaciju.

- Američki avioni, koji prelaze velike distance kako bi demonstrirali moć pred vratima Kine, glavni su uzrok bezbednosnih rizika u Južnom kineskom moru i ne doprinose regionalnom miru i stabilnosti. Peking će nastaviti da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet i unapređuje bezbednost - rekao je predstavnik za štampu kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

(Kurir.rs/Sputnik/AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track