IZRAEL OBJAVIO SNIMAK: Uhvaćeni hamasovci kažu da su ispod najveće bolnice u Gazi skriveni komandosi, sprema se BOMBARDOVANJE?
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, X/IDF, EPA/MOHAMMED SABER

OPREČNE INFORMACIJE

IZRAEL OBJAVIO SNIMAK: Uhvaćeni hamasovci kažu da su ispod najveće bolnice u Gazi skriveni komandosi, sprema se BOMBARDOVANJE?

Planeta -

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS) tvrdi da su dobili izraelsko upozorenje da evakuišu jednu od bolnica u Pojasu Gaze koja će biti bombardovana, dok su Izraelske odbrambene snage objavile snimak uhvaženih hamasovaca koji o najvećoj bolnici u enklavi govore kao skrovištu palestinskih komandosa.

- PRCS je upravo primio ozbiljne pretnje od okupacionih vlasti da odmah evakuišemo bolnicu "Al Kuds" u Pojasu Gaze, pošto će biti bombardovana. Od jutros je bilo vazdušnih udara na 50 metara od bolnice - piše u objavi PRCS na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Turska agencija Anadolija podseća da je ranije Danijel Hagari, portparol izraelske vojske, kazao da ne isključuje mogučnost napada na bolnicu "Al Šifa", najveći medicinski kompleks u Pojasu Gaze.

- U ratu sve opcije su na stolu - rekao je Hagari.

Navodi se da Izrael tvrdi da Hamas ovu bolnicu koristi za svoje sedište.

U postu IDF na X objavljen je snimak svedočenja dvojice hamasovaca koje je izraelska vojska uhvatila prilikom njihovog napada na jugu Izraela 7. oktobra.

Gaza, Hamas, vojnik, Gaza metro
foto: Dawoud Abo Alkas / Zuma Press / Profimedia

Na snimku se vidi kako istražitelj jednog od pripadnika Hamasa pita za vezu tunela koje je palestinska ekstremistička organizacija iskopala u Pojasu Gaze sa tamošnjim bolnicama.

On je kazao da su "oni većinom skriveni u bolnicama".

- U "Al Šifi", na primer, postoje podzemni nivoi... Oni ih koriste za dostavu eksploziva, oružja, hrane i medicinske opreme - naveo je hamasovac.

On je potom upitan da li sve to tu isporučuje vojnicima Al Nukbe (Hamasovi komandosi koji su učestvovali u upadu u izraelske kibuce) i brigadama Al Kasam.

- Rekao sam vam, Al Šifa je skrovište koje neće biti pogođeno. Za njih je bezbedno, to je ono što znamo - kazao je hamasovac, a njegov mlađi saborac je takođe potvrdio da je to čuo za bolnicu "Al Šifa".

(Kurir.rs/aa.com.tr/IDF)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track