Kina pozvala na bezbednosnu saradnju oko AI
Foto: Kineska medijska grupa

Kina pozvala na bezbednosnu saradnju oko AI

Planeta -

Kineska delegacija koja prisustvuje Samitu o bezbednosti veštačke inteligencije (VI) u Velikoj Britaniji pozvala je na razmenu i saradnju između zemalja na pitanjima bezbednosti veštačke inteligencije i međunarodnog upravljanja.

Vu Džaohui, potpredsednik kineske vlade za nauku i tehnologiju, govorio je na uvodnoj plenarnoj sednici Samita u sredu, a kineska delegacija je učestvovala u diskusijama o bezbednosti VI i drugim pitanjima. Kineska delegacija promovisala je kinesku Inicijativu za upravljanje globalnom veštačkom inteligencijom pokrenutu na Trećem forumu „Pojas i put“ za međunarodnu saradnju održanom u Pekingu 18. oktobra, i vodiće bilateralne razgovore sa relevantnim zemljama.

Delegacija je podvukla da Samit pruža važnu platformu za dijalog i mogućnosti za razmenu i saradnju između zemalja o pitanjima VI bezbednosti i međunarodnog upravljanja. Kineska delegacija smatra da upravljanje VI ima uticaja na sudbinu celog čovečanstva i da je zadatak da se radi na zemljama širom sveta.

Kineska delegacija je istakla da, dok razvijaju VI, zemlje treba aktivno da se zalažu za principe da budu orijentisane na ljude i razvijaju tu tehnologiju za dobro, jačaju upravljanje i kontrolu tehnoloških rizika i ohrabruju sve strane da sarađuju i vladaju zajedno na osnovu principa međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi.

Pozvala je sve strane da unaprede zastupljenost zemalja u razvoju u globalnom upravljanju VI i konstantno premoste jaz obaveštajnih podataka i kapaciteta upravljanja. U kontekstu višestrukih izazova svetskom miru i razvoju, sve zemlje treba da podrže viziju zajedničke, kooperativne i održive bezbednosti sveta, saopštila je kineska delegacija i zatražila od svih zemalja da se pridržavaju principa pridavanja jednakog značaja razvoju i bezbednosti, grade konsenzus kroz dijalog i saradnju, grade otvoren, fer i efikasan mehanizam upravljanja, i zajednički promovišu zdrav i bezbedan razvoj globalne VI.

Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track