DEČAK STAVIO BALON NA GLAVU, PA SE UGUŠIO: Strašna smrt mališana je UPOZORENJE ZA RODITELJE - Ušli u sobu i zatekli JEZIVU SCENU
Foto: Shutterstock

DEČAK STAVIO BALON NA GLAVU, PA SE UGUŠIO: Strašna smrt mališana je UPOZORENJE ZA RODITELJE - Ušli u sobu i zatekli JEZIVU SCENU

Planeta -

Petogodišnji dečak Karlton Donahju iz Velike Britanije, koji se ugušio nakon što je glavu stavio u balon sa helijumom izazvao je reakciju nadležnih koji zahtevaju da se na takve predmete od sada stavljaju upozorenja.

On je nakratko ostao sam u kući, i hteo je da iznenadi roditelje, ali se ugušio gasom tokom igre.

Majka ga je pronašla 10 minuta kasnije i hitno je prebačen u bolnicu, ali je preminuo šest dana kasnije.

Sada je pomoćnik mrtvozornika iz britanskog grada Njukasla Džejms Tompson pisao vladi zahtevajući akciju da spreči buduće slične incidente.

Izrazio je zabrinutost zbog nedostatka ograničenja u vezi sa kupovinom balona sa helijumom "posebno na lokacijama za zabavu za decu", nedostatka svesti o opasnostima koje bi one mogle predstavljati i nedostatka upozorenja na samim balonima o potencijalnim rizicima.

Istraga je otkrila da je Karlton dobio veliki, zeleni balon kao poklon tokom putovanja u zabavni park "Hopings" u Njukaslu, koji je posetio sa majkom Lizom i ocem Karlom, samo nekoliko dana pre smrti u junu 2022.

Na saslušanju je rečeno da se igrao u bašti svoje porodične kuće u Dunstonu, pre nego što je ušao u kuću, gde ga je majka pronašla onesvešćenog 10 minuta kasnije.

Njegova majka Liza rekla je da veruje da je dečak pokušavao da se popne u balon u obliku dinosaursa - koji je bio "iste veličine kao on" - da bi ga obukao kao kostim sa ciljem da iznenadi porodicu.

Lekari su napisali u izveštajima da je uprkos brzoj reakciji, dečak doživeo hipoksičnu povredu mozga.

Obraćajući se Kancelariji za bezbednost proizvoda i standarde pri Odeljenju za poslovanje i trgovinu, Tompson je rekao: "Tokom istrage dokazi su otkrili stvari koje izazivaju zabrinutost".

- Po mom mišljenju postoji rizik od budućih smrti ukoliko se ne preduzmu mere. U ovim okolnostima, moja je zakonska obaveza da to prijavim. Balon koji je izazvao smrt je slobodno dostupan za kupovinu bez ograničenja, posebno na lokacijama za dečiju zabavu. Roditelji i oni koji su odgovorni za nadzor nad decom nisu u potpunosti svesni rizika koji za malu decu predstavljaju baloni punjeni helijumom - istakao je on u upozorenju.

Tompson je rekao da ministarstvo ima rok do 18. decembra da odgovori na njegov izveštaj.

(Kurir.rs/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track