RAT U IZRAELU 31. DAN: Avioni napali jug Libana, IDF otkrila gde se krije vođa Hamasa, stigla i američka podmornica
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Adel Al Hwajre / Zuma Press / Profimedia, Yasser Qudih / Xinhua News / Profimedia

više od 12.600 mrtvih

RAT U IZRAELU 31. DAN: Avioni napali jug Libana, IDF otkrila gde se krije vođa Hamasa, stigla i američka podmornica

Planeta -

Ovo je 31. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.

Vilijam Berns, direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) i nekadašnji američki ambasador u Jordanu, nalazi se u Izraelu gde vodi razgovore sa tamošnjim zvaničnicima.

Istovremeno je Entoni Blinken, državni sekretar SAD, doputovao u Tursku u kojoj nastavlja diplomatsku turneju po regionu i napore za postizanje pauze u sukobu Izraela i Hamasa.

Šef Stejt departmenta je prethodno boravio u iznenadnoj poseti Iraku gde je kazao da bi regionalni lideri "pozdravili" humanitarnu pauzu u Pojasu Gaze.

Izrael je poručio da je napredak u oslobađanju talaca preduslov za bilo kakvu pauzu u njihovoj ofanzivi na palestinsku enklavu u kojoj su stigli do morske obale i i podelili time Pojas Gaze na severni i južni deo.

Izveštač BBC je javio da su sinoćnji vazdušni napadi bili najintenzivniji od početka rata.

Izrael bombarduje Pojas Gaze od 7. oktobra kada je u napadima Hamasa ubijeno 1.400 ljudi, a više od 200 osoba kidnapovano i odvedeno u palestinsku enklavu.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, objavilo je da je više od 9.700 ljudi ubijeno od kako je bombardovanje počelo.

Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno je do sada sukob odneo više od 12.600 žrtava.

Izrael, Gaza, Pojas Gaze, rat u Izraelu
foto: Yasser Qudih / Xinhua News / Profimedia

21.35 - Sprečeni napadi na Izraelce širom sveta

Izraelske bezbednosne službe prema navodima nemimenovanog zvaničnika osujetile su više zavera protiv izraelskih ciljeva u inostranstvu otkako je izbio rat.

Savet za nacionalnu bezbednost, podsetimo, pozvao je u petak Izraelce da preispitaju svako putovanje u inostranstvo, ujedno pozivajući one koji lete u inostranstvo da izbegavaju eksponiranje.

20.35 - Izraelski avioni napali jug Libana

Izraelske odbrambene snage navode da su borbeni avioni napali lokacije Hezbolaha u Libanu kao odgovor na raketnu vatru na sever Izraela.

IDF navodi da su mete uključivale lokaciju na kojoj se nalaze tehnološka sredstva i skladište oružja odnosno raketne pozicije.

20.22 - IDF locirale vođu Hamasa?

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da se lider Hamasa Jahja Sinvar "skriva u bunkeru" dozvoljavajući komandantima pokreta da umru dok izraelski komandanti ostvaruju svoje ciljeve.

- Sinvar se krije u bunkeru i dozvoljava komandantima Hamasa da umru. Naši komandanti predvode svoje trupe i stoje na liniji fronta i postižu uspeh na terenu - rekao je Galant.

19.05 - Hamas pogodio 27 izraelskih vozila?

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas, Brigada Al-Кasam, pogodilo je 27 komada izraelske vojne opreme u protekla dva dana, tvrdi portparol brigade Abu Ubaida.

- Za proteklih 48 sati borci Al-Кasama uništili su u celini ili delimično 27 komada vojne opreme, a ispalili su i desetine minobacačkih granata na invazione snage odnosno stupili u direktne sukobe sa neprijateljskim snagama i naneli im gubitke - napisao je Ubeida na svom Telegram kanalu.

18.35 - Vojska otkrila lansirna mesta u Pojasu Gaze

Izraelske snage otkrile su u Pojasu Gaze nekoliko raketnih bacača i više od 50 raketa koje se nalaze u kompleksu koji koristi omladinski pokret i u džamiji.

Izraelske odbrambene snage objavile su video snimak komandanta 50. bataljona brigade Nahal, potpukovnika Tomera Sajaga, koji pokazuje desetine raketnih bacača koje su njegove snage pronašle u zgradi koju koristi Udruženje palestinskih izviđača.

Sajag kaže da su prazni raketni bacači bili usmereni na Aškelon ili centralne izraelske gradove.

- Raketni bacači su kasnije uništeni - navodi IDF.

Više od 50 raketa sa logom grupe Islamski džihad pronađeno u podzemnom skladištu.

IDF je objavila i video snimak 460. oklopne brigade koja locira više praznih podzemnih raketnih bacača u blizini džamije u severnoj Gazi. Na snimku se vidi kako električne instalacije lansera prolaze unutar džamije odakle se aktiviraju.

16.52 - Jordan zapretio ratom Izraelu

Jordan će pokušaj raseljavanja Palestinaca iz Pojasa Gaze ili Zapadne obale prema rečima premijera Bišera al Kasavnija smatrati objavom rata!

Bišer al Kasavni upozorava da bi svaki pokušaj da se Palestinci izmeste iz Pojasa Gaze ili Zapadne obale bio "crvena linija" i da će Jordan to smatrati objavom rata.

Više o tome OVDE

16.05 - Komandanti Hamasa poginuli u sukobu na Zapadnoj obali

Palestinski mediji javljaju da su izraelske snage ubile trojicu naoružanih pripadnika Hamasa u automobilu u gradu Tulkarem na Zapadnoj obali.

Tokom sukoba likvidirani su komandant Hamasa Iz a-Din Avad i komandant Brigade mučenika Al-Aksa Džihad Maharaj Šehadeh. Nastradao je i loklani operativac Muhamed Sabarini.

Na snimku se vidi na desetine rupa od metaka na automobilu.

Izraelska vojska ili policija trenutno nemaju komentara o incidentu.

16.00 - Nastavljena evakuacija ranjenika iz Gaze

Šest vozila hitne pomoći sa ranjenim Palestincima stiglo je danas u Egipat preko graničnog prelaza Rafa.

- Pacijenti prolaze lekarske preglede na granici pre nego što budu prebačeni u bolnice - rekao je neimenovani egipatski zvaničnik i dodao da se danas očekuje i nastavak izlaska stranaca iz Gaze.

Visoki američki zvaničnik rekao je u petak da je Hamas pokušao da iskrade svoje borce iz pojasa Gaze kolima hitne pomoći koja su prošle nedelje evakuisala desetine ranjenih Palestinaca u Egipat.

15.55 - Policajka ranjena u Jerusalimu preminula od zadobijenih povreda

Službenica granične policije koja je jutros teško ranjena u napadu nožem u blizini Starog grada Jerusalima preminula je od zadobijenih povreda.

Rouz Ida Lubin (20) doselila se iz Sjedinjenih Američkih Država u avgustu 2021. godine nakon čega se pridružila policiji.

Lubin je 59. policajac koji je poginuo od početka sukoba 7. oktobra.

14.42 - Blinken u Ankari obećao još američke pomoći Pojasu Gaze, ali nije dobio zagrljaj od šefa turske diplomatije, već samo rukovanje

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas u Ankari da SAD "veoma aktivno" rade na isporuci dodatne humanitarne pomoći Pojasu Gaze koji je pod opsadom izraelske vojske.

- Poslednjih dana smo postigli veliki napredak za dodatnu pomoć Pojasu Gaze - rekao je šef američke diplomatije novinarima posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak njihovog rukovanja tokom kojeg je Fidan naizgled izbegao Blinkenov zagrljaj.

13.14 - Izraelska vojska pozdravila dolazak američke nuklearne podmornice u region

Izraelska vojska je pozdravila raspoređivanje u tom regionu američke nuklearne podmornice naoružane raketama.

- Uvek je dobra vest videti kako Amerikanci dovode još onoga što imaju. Mi na to gledamo kao na neku vrstu odvraćanja, aspekta stablizacije u regionu - kazao je potpukovnik Ričard Heht, portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), prenosi Skaj njuz.

11.38 - Hamasovci objavili snimak navodnog uništavanja izraelskog tenka

Brigade Al Kasam, oružano krilo palestinske ekstremističke organizacije Hamas, tvrde da su jutros u Pojasu Gaze uništile četiri vozila i tenk Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Skaj njuz navodi da se ova tvrdnja pojavila uporedo s objavom izraelskih trupa da su opkolile grad Gazu.

Skaj njuz navodi da ove tvrdnje nisu verifikovane.

Na društvenoj mreži X (bivši Tviter) pojavio se istovremeno snimak iz Pojasa Gaze u kojem se tvrdi da su uništena dva izraelska tenka "Merkava" vredna 20 miliona dolara i to za samo 30 sekundi.

10.56 - Forin ofis privremeno povlači deo osoblja britanske ambasade u Libanu

Forin ofis je danas saopštio da privremeno povlači deo osoblja britanske ambasade u Libanu, a kao razlog je navedena bezbednosna situacija.

- Ambasada nastavlja s najosnovnijim radom, uključujući pružanje usluga britanskim državljanima - navedeno je u soapštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije.

CNN podseća da je prošlog meseca Forin ofis uputio savet britanskim državljanima da ne putuju u Liban zbog rizika vezanih za sukob Izraela i Hamasa.

9.43 - Palestinka (22) svetle kose sa Zapadne obale, koja je kao mala ujela i udarala izraelske vojnike, uhapšena zbog terorizma

Izraelska vojska uhapsila je tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali 22-godišnju palestinsku aktivistkinju Ahed Tamimi.

- Ahed Tamimi, osumnjičena za podsticanje na nasilje i terorističke aktivnosti, uhapšena je u gradu Nabi Saleh - rekao je portparol vojske agenciji Frans pres.

Tamimi je prosleđena izraelskim bezbednosnim snagama na dalje ispitivanje.

Ahed Tamimi je postala poznata kada je kao dete snimljena kako ujeda izraelskog vojnika da bi sprečila hapšenje mlađeg brata.

Ona je prošle nedelje u postu na Instagramu pozivala na ubistva jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali, preteći klanjem i pominjući Hitlera.

8.47 - IDF zauzeo uporište Hamasa, pogođeno oko 450 ciljeva

Izraelske odbrambene snage (IDF), kako je zvanični naziv vojske te zemlje, saopštile su da su kopnene snage zauzele Hamasovo uporište tokom noći i navele da je pogođeno oko 450 ciljeva vezanih za tu palestinsku ekstremističku organizaciju

Tajms of Izrael prenosi navode IDF da je zauzeto Hamasovo uporište u Pojasu Gaze imalo osmatračnicu, poligone za obuku i podzemne tunele.

Iz IDF je poručeno i da je u operaciji tokom jučerašnjeg dana "eliminisan veći broj terorista".

8.16 - Teroristički napad u Jerusalimu, ranjena dva izraelska policajca, napadač ubijen

Izraelska policija je saopštila da su dva pripadnika pogranične policije ozbiljno ranjena ubadanjem hladnim oružjem u terorističkom napadu koji se jutros desio kod Herodove kapije u jerusalimskom Starom gradu.

Džeruzalem post prenosi da je jedan od ranjenih u kritičnom stanju, a drugi ima lakše povrede.

Navodi se da se napad desio u blizini policijske stanice.

- Teroristu su ubili policajci koji su stigli na mesto napada - navedeno je iz policije.

8.01 - Američka nuklearna podmornica naoružana raketama stigla na Bliski istok, poruka Iranu

Centralna komanda američke vojske saopštila je jutros da je njena nuklearna podmornica naoružana raketama juče stigla na Bliski istok.

- Na dan 5. novembra 2023. podmornica klase "Ohajo" stigla je u područje odgovornosti Centralne komande vojske SAD - navedeno je u saopštenju.

Skaj njuz navodi da je neubičajeno to što Amerika javno objavljuje poziciju svije nuklearne podmornice i navodi da su neki komentatori to ocenili kao poruku Iranu.

7.33 - Potpuni prekid telekomunikacionih usluga u Pojasu Gaze, treći put

Humanitarne agencije izgubile su kontakt s osobljem na terenu u Pojasu Gaze, pošto je palestinska enklava ponovo odsećena od ostatka sveta, po treći put od početka rata.

CNN prenosi da je telekomunikaciona firma "Paltel" objavila na Fejsbuku da je došlo do "potpunog prekida" usluga.

Navedeno je da je prekid nastao pošto su "glavne rute koje su prethodno ponovo spojene iznova presekla izraelska strana".

7.23 - Jordansko ratno vazduhoplovstvo isporučilo medicinsku pomoć u Pojas Gaze

Jordanski kralj Abdulah izjavio je da je ratno vazduhoplovstvo te zemlje uspelo da bacanjem iz letelica isporuči medicinsku i farmaceutsku pomoć jordanskoj poljskoj bolnici nu Pojasu Gaze.

On je u postu na društvenim mrežama naveo da je obaveza jordanske vojske da pomogne ranjenima koji pate u Pojasu Gaze.

Kralj Abdulah je pručio da je Jordan i dalje zemlja koja pruža najveću podršku "palestinskoj braći".

BBC navodi da za sada na ovu objavu nema reakcije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

7.12 - Zajedničko saopštenje agencija UN: Hitan humanitarni prekid vatre

Čelnici svih najvažnijih agencija Ujedinjenih nacija izdali su zajedničko saopštenje u kojem pozivaju na "hitan humanitarni prekid vatre" i poručuju da je "stvarno dosta".

- Skoro mesec dana svet prati ono šta se dešava u Izraelu i Pojasu Gaze, šokiran i užasnut sve brže rastućim brojem izgubljenih i razorenih života - piše u saopštenju.

Potpise na njega su stavili šefovi UNICEF, Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Svetskog program za hranu, kao i humanitarne organizacije koje nisu deo UN.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:05

OFANZIVA IZRAELA JE ZAUSTAVLJENA NAKON RETORIKE AMERIKE Stručnjaci bez dileme: Izrael mora snositi žrtve kako bi ostvario cilj!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track