OVO JE ELITNA IZRAELSKA JEDINICA KOJA SILAZI U HAMASOVE TUNELE: Grupa Jahalom obučena za podzemno ratovanje (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

OVO JE ELITNA IZRAELSKA JEDINICA KOJA SILAZI U HAMASOVE TUNELE: Grupa Jahalom obučena za podzemno ratovanje (VIDEO)

Planeta -

Militantna grupa Hamas ima široku mrežu tunela ispod Pojasa Gaze koja je toliko velika da je Izrael naziva "metroom" te primorske enklave. To je ozbiljan izazov za koji su obučene samo određene izraelske snage, piše "Business Insider".

Raščišćavanje tunela Hamasa jedan je od zadataka Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) usred njihove kopnene invazije na Gazu. Da bi efikasno izvršila ovaj zadatak, vojska ima elitnu grupu komandosa koji su obučeni za podzemno ratovanje i druge podzemne operacije. Ta grupa je poznata kao jedinica Jahalom.

Jahalom (srp. dijamant) je deo IDF-ovog borbenog inženjerskog korpusa i sastoji se od različitih specijalizovanih četa koje su odgovorne za ratovanje u tunelima, inženjersko izviđanje, uklanjanje eksplozivnih naprava i nekonvencionalno oružje. Jedinica je stvorena 1995. godine i udvostručena je nakon rata u Gazi 2014. — poznatog u Izraelu kao Operacija zaštitna ivica — kako bi se izborila s rastućom pretnjom koju predstavljaju Hamasovi tuneli.

"Uloga jedinice uključuje specijalne diverzantske misije, rušenje i eksplozije objekata, sabotažu neprijateljske infrastrukture, rukovanje eksplozivom, pripremanje eksplozivnih naprava i bombi, neutralisanje neprijateljskih eksplozivnih naprava, čišćenje složenih minskih polja, lociranje i uništavanje terorističkih tunela", saopštila je IDF 2021.

"Povremeno, jedinica koristi robote i mnoge druge uređaje na daljinsko upravljanje, ne ugrožavajući ljudski život", dodaje se.

Prema Jahalom fondaciji, organizaciji koja se sastoji od vojnika koji su ranije služili u toj jedinici, regrutacija je "rigorozan" proces koji uključuje medicinski profil i provere koje traju četiri dana. Ono što sledi je dug i naporan program obuke koji traje 16 meseci i uključuje edukaciju o eksplozivima i rušenju, obuku borbenog inženjeringa, obuku za borbu protiv terorizma, obuku izraelskih borilačkih veština Krav Maga i razvoj drugih veština kao što je na primer padobranstvo.

Jahalom, koji uglavnom radi u tajnosti, već je pušten u rad otkako je Izrael započeo svoj prošireni kopneni napad na Gazu prošle nedelje. U petak je, na primer, IDF saopštila da su vojnici Jahaloma koji rade u tandemu sa drugim jedinicama uništili tunele Hamasa tokom specijalnih operacija unutar Pojasa Gaze.

"Vojska je otkrila tunelske šahtove, otvorila ih eksplozivom i neutralisala tunele", saopštila je tada izraelska vojska. Objavljen je i snimak izraelskih vojnika koji pregledaju tunelski šaht koji su otkrili u blizini Beit Hanuna, u severoistočnom uglu Gaze. IDF je takođe objavila snimke iznad zemlje na kojima se vide eksplozije iz tunela.

Hamas je u prošlosti tvrdio da ima više od 500 kilometara tunela ispod Gaze. Izrael trvdi da se oni koriste za skrivanje i skladištenje arsenala oružja i municije, olakšavanje tajnog kretanja militanata, te da funkcionišu kao komandni centri i bunkeri. Sa pristupnim tačkama skrivenim na mestima kao što su škole i bolnice, i izlaznim tačkama unutar izraelske teritorije, IDF smatra da tuneli predstavljaju ozbiljnu pretnju za civile.

Problem tunela ima značajnu važnost za urbanu borbu koja se odvija u Gazi. Vojni stručnjaci kažu da bi Hamas mogao da koristi tunele u defanzivi kako bi zaštitio sredstva poput osoblja i opreme, ali i ofanzivno da izvrši iznenadne i napade u gerilskom stilu na izraelske trupe.

tunel, Gaza, Hamas
foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Pukovnik Jaron Bejt On, koji je služio kao komandant Jahaloma 2016. godine, rekao je tada da je "glavni izazov podzemnog ratovanja to što neprijatelj nema nadzemni potpis", što otežava prikupljanje obaveštajnih podataka.

"Hamas posmatra rat pod zemljom isto kao onaj iznad zemlje, koristeći ga za odbranu, napad i povlačenje", primetio je on.

Jahalom i druge jedinice IDF-a imaju na raspolaganju široku lepezu alata za upotrebu u tunelskim operacijama, napisao je Džon Spenser, predsedavajući studija urbanog ratovanja na Institutu za moderni rat na Vest Pointu i bivši pešadijski vojnik američke vojske, u nedavnoj analizi o podzemnoj mreži Hamasa. Ti alati uključuju dronove i robote, zemaljske i vazdušne senzore, opremu za bušenje, sisteme za noćno osmatranje i radio tehnologije.

Raščišćavanje tunela je ipak težak zadatak.

tunel, Hamas
foto: Printscreen X/notinafo

Podzemnu borbu dodatno komplikuje činjenica da se veruje da Hamas krije više od 200 talaca koje je militantna grupa zarobila tokom terorističkih napada 7. oktobra širom južnog Izraela. Da bi zaštitila taoce, pod pretpostavkom da se tamo nalaze, ID će morati da bude oprezan i proračunat u svojim akcijama. Neće moći samo da uništi tunele i nastavi da se kreće.

"Ne znate šta je tamo dole", rekao je Spenser za "Indiser" u nedavnom intervjuu, objašnjavajući da Hamas drži taoce u tunelima i koristi civile kao živi štit.

"To će eksponencijalno izazvati podzemnu noćnu moru", zaključio je on.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track