ŽENA UMRLA ZBOG LEKA ZA MRŠAVLJENJE Htela da smrša i obuče haljinu za ćerkino venčanje: Muž zatekao jeziv prizor
Foto: Printscreen/Twitter

ŽENA UMRLA ZBOG LEKA ZA MRŠAVLJENJE Htela da smrša i obuče haljinu za ćerkino venčanje: Muž zatekao jeziv prizor

Planeta -

Australijka koja je uzela popularni lek za mršavljenje Ozempic kako bi izgubila nekoliko kilograma uoči venčanja svoje kćeri, umrla je od gastrointestinalne bolesti.

Triš Vebster (56) je prepisan lek Ozempik kako bi joj pomogao da obuče haljinu iz snova za svadbu svoje ćerke.

Ozempik je odobrila Američka agencija za hranu i lekove za osobe s dijabetesom tipa 2, a širom sveta se u poslednje vreme koristi kao lek za mršavljenje.

Lek deluje tako što oponaša prirodni hormon GLP-1, koji usporava prolazak hrane kroz želudac i creva pa se ljudi duže osećaju sitima. Ali do problema dolazi kada lek previše uspori želudac ili blokira creva.

Vebster je Ozempik uzimala zajedno s injekcijom Saxenda na recept pa je u pet meseci izgubila oko 15 kilograma.

Lekovi su joj pomogli u gubitku kilograma, ali se zbog njih se i razbolela.

Samo nekoliko meseci pre ćerkine svadbe, Trišin suprug ju je pronašao bez svesti, a iz usta joj je curila smeđa tečnost.

- Shvatio sam da ne diše i počeo s oživljavanjem. Smeđa tečnost joj je izlazila iz usta, a ja sam je okrenuo na stranu jer nije mogla da diše - ispričao je Roj Vebster za ‘60 Minutes Australija‘ prošle nedelje.

Triš je te noći umrla, a kao uzrok smrti navodi se akutna gastrointestinalna bolest.

- Da sam znao da se to moglo dogoditi, ona ne bi uzimala te lekove. Nikad nisam pomislio da se od toga može umreti, kaže njen suprug. Nije trebalo da umre. Ovo nije toga vredno, jednostavno nije - dodao je.

Kompanije Novo Nordisk i Eli Lilli and Company, koje proizvode taj lek, u SAD-u su se suočile s tužbama zbog tvrdnji da njihovi popularni lekovi za mršavljenje mogu izazvati ozbiljne gastrointestinalne probleme poput paralize želuca, što može dovesti do smrti.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track