POVERLJIVO SA KIPRA! SKANDAL TRESE OSTRVO POSLE CURENJA PODATAKA: Ruski oligarsi premeštali imovinu posle invazije na Ukrajinu
Foto: Profimedia, EPA/Anthony Anex

POVERLJIVO SA KIPRA! SKANDAL TRESE OSTRVO POSLE CURENJA PODATAKA: Ruski oligarsi premeštali imovinu posle invazije na Ukrajinu

Planeta -

Kiparska vlada najavila je danas da će pooštriti kontrolu svog finansijskog sektora pošto su mediji otkrili da su ruski oligarsi prenosili stotine miliona evra imovine u spornim transakcijama u vreme trajanja sankcija nakon početka rata u Ukrajini.

Reč je o više od 3,6 miliona procurelih spornih finansijskiih dokumenata kiparskih pružalaca finansijskih usluga koje je anonimni izvor dao istraživačkim novinarima, koji su taj projekat nazvali „Poverljivo sa Kipra“, preneo je Gardijan.

Podatke su potom Međunarodni konzorcijumi istraživačkih novinara (ICIJ) i nemački Pejper Trejl Medija prosledili mnogim istraživačkim medijima širom sveta.

Curenje podataka otkriva razmere uloge Kipra kao „vrata“ Evrope za elitu povezanu sa Kremljom, a među 104 ruska milijardera časopisa Forbs iz 2023. godine, dve trećine se pojavljuju, pored članova njihovih porodica, kao klijenti profesionalnih pružalaca usluga na ostrvu.

Gardijan navodi da postoji evidencija od 71 ruskog klijenta, koji su bili pod sankcijama od februara 2022, ali mnogi od ovih odnosa su u međuvremenu prekinuti.

Roman Abramovič
Roman Abramovičfoto: Profimedia

U tim podacima, pored ostalog, napomenuto je da su finansijska organizacija PvC Kipar i drugi savetnici pomogli su jednom od najmoćnijih ruskih oligarha, Alekseju Mordašovu, da pokuša da prebaci milijardu funti u javnom preduzeću na dan kada je stavljen pod sankcije EU, a Gardijanu je rečeno da je transfer predmet krivične istrage koja je u toku na Kipru.

Sporno je i 600.000 evra isplata kompanija povezanih sa istim oligarhom uticajnom nemačkom novinaru, koji se smatra vodećim stručnjakom za Rusiju, za podršku objavljivanju dve knjige o Putinu.

Istraga se odnosi i na ofšor plaćanja u vrednosti od desetina miliona evra, koje je oligarh Roman Abramovič obavljao i tokom svog vlasništva nad fudbalskim klubom Čelsi, a odnese se na isplate agentima, skautima i klupskim zvaničnicima, koji su možda prekršili stroga fudbalska pravila o računovodstvu i finansijskom fer-pleju.

Najveće ikad curenje finansijskih podataka sa Kipra baca svetlo na to kako su radile tamošnje ofšor strukture u zemlji članici EU.

Kiparska vlada je odgovorila obećanjem o „pristupu nulte tolerancije“ u kršenju sankcija kako bi pokušala da zaštiti svoj status finansijskog centra.

Portparol vlade Konstantinos Letimbiotis je s tim u vezi rekao da Kipar dobija tehničku podršku od britanske vlade za formiranje jedinice za sprovođenje sankcija sledeće godine, a ovog meseca predstaviće izveštaj o tome kako vlasti u Nikoziji istražuju i krivično gone počinioce finansijskog kriminala.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track