Hrvati upecali kuglakožu, ribu otrovniju od cijanida

Otrovnica

Hrvati upecali kuglakožu, ribu otrovniju od cijanida

Planeta -
Sluzava, buljava riba, čiji je latinski naziv sphoeroides pachygaste, prepuna je tetrodotoksina, otrova 1.250 puta jačeg od cijanida, čiji jedan gram može da ubije 30 ljudi

CAVTAT- Primerak kuglakoža, jedne od najotrovnijih riba na svetu, uhvaćen je ribarskom mrežom ispod Konavoskih stena u Hrvatskoj.

Sluzava, buljava riba, čiji je latinski naziv sphoeroides pachygaste, prepuna je tetrodotoksina, otrova 1.250 puta jačeg od cijanida, čiji jedan gram može da ubije 30 ljudi. Ova riba u subotu uveče uhvatila se za udicu parangala bračnog para Mata i Julijane Brautović. Ulov je bio težak 2,5 kilograma.Kuglakož je, kako navode hrvatski mediji, poslednji put viđena devedesetih godina prošlog veka na području srednje Dalmacije. "Kako nismo znali o kojoj vrsti se radi, nazvali smo Institut za more i priobalje pa su je oni preuzeli i obavljaju dalja istraživanja. Kazali su mi da je do Cavtata doplivala najverovatnije iz Indijskog okeana preko Sueckog kanala", izjavio je Brautović.Ova riba je pravi specijalitet u Japanu, ali se kuvari posebno edukuju da bi znali kako da je pripreme, odnosno šta se iz kuglakoža može jesti a šta se mora odstraniti, piše hrvatski 24 sata. Godišnje 200 ljudi umre jedući ovu ribu, čija jetra sadrži tetrodotoksin. Primerak, uhvaćen kod Konavala, završiće u muzeju, piše sajt Dubrovnik.hr.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track