Najnovije vesti

MONSTRUM PRVI PUT UPOTREBLJEN U UKRAJINI: Jedna bomba prži 8 kvadratnih kilometara!? NEVIĐEN UŽAS KOD STAROMAJORSKA (VIDEO)
Foto: Printscreen/Telegram, Printscreen/Twitter

haos

MONSTRUM PRVI PUT UPOTREBLJEN U UKRAJINI: Jedna bomba prži 8 kvadratnih kilometara!? NEVIĐEN UŽAS KOD STAROMAJORSKA (VIDEO)

Planeta - 07:51h

Rusija je prema nepotvrđenim informaacijama upotrebila novu modifikovanu kliznu verziju kasetne bombe na jugu Ukrajine!

Vojni bloger, koji je navodno povezan sa ruskom vojskom, objavio je na svom kanalu na Telegramu snimak prve upotrebe modifikovane kasetne bombe RBК-500 u južnom ukrajinskom regionu Donjecka, prenosi Njuzvik.

Napad na položaje ukrajinske vojske navodno se dogodio kod donjeckog sela Staromajorske.

Za sada nema zvaničnih informacija o žrtvama.

RBK-500 prema nekim izvorima pokriva površinu do 8 kvadratnih kilometara i uništiva 90 odsto žive sile na tom prostoru!

Američki Institut za proučavanje rata potvrdio je da su ruske snage prvi put izvele vazdušni napad kasetnim bombama RBК-500 koje su bile prilagođene da deluju kao klizne bombe.

- Rusija sada koristi veliki broj novih tipova kliznih bombi koje liče na JDAM u Ukrajini. Deluje da se poput američkih ekvivalenata oslanjaju na satelitsko navođenje i kada se lansiraju na velikoj visini i brzini mogu pogoditi ciljeve udaljene desetinama kilometara - rekao je vojni stručnjak i stručnjak za oružje Dejvid Hembling.

Stručnjak naglašava da se takve bombe lansiraju van domašaja mnogih kijevskih raketa zemlja-vazduh.

- To bi rusko vazduhoplovstvo moglo da učini smrtonosnijim jer je odbrana Кijeva do sada sprečavala ruske avione da izvrše efikasne napade - rekao je Hembling.

Moskva je inače u nedelju saopštila da je zaustavila ukrajinski kontranapad oko Staromajorske dok je Кijev pokušavao da rotira trupe u blizini sela i naselja Urožajne, ali nije precizirala da li je upotrebljena bomba RBK-500.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs)

Bonus video:

06:03

RUSIJA KORISTI METODU SPRŽENA ZEMLJA: Prvo se koristi artiljerija, potom bacači raketa a onda KO PREŽIVI SUOČAVA SE SA OVIM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track