PREGOVORI O PUŠTANJU TALACA: Predsednica Crvenog krsta Mirjana Špoljarić sastala se u Kataru sa prvim čovekom Hamasa
Foto: EPA Ludovic Marin

PREGOVORI O PUŠTANJU TALACA: Predsednica Crvenog krsta Mirjana Špoljarić sastala se u Kataru sa prvim čovekom Hamasa

Planeta -

ŽENEVA - Međunarodni komitet Crvenog krsta je u večeras saopštio da je njegova predsednica Mirjana Špoljarić Eger otputovala u Katar i tamo se sastala sa liderom palestinske organizacije Hamas Ismailom Hanijeom kako bi se "postigao napredak na planu humanitarnih pitanja vezanih za oružani sukob u Izraelu i Gazi".Hamas upravlja Pojasom Gaze, vrlo malom a gusto naseljenom teritorijom na istočnoj obali Sredozemnog mora koja se graniči sa Egiptom i Izraelom.

"Predsednica Mirjana Špoljarić sastala se sa Ismailom Hanijeom, šefom političkog biroa Hamasa, a odvojeno sa vlastima Katara", navodi se u saopštenju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).

Katar posreduje u nastojanjima da se izdejstvuje oslobađanje izraelskih talaca koje Hamas drži zatočene u Pojasu Gaze. Ova arapska zalivska zemlja je u nedelju izrazila uverenje da su preostale još "vrlo male" prepreke da bi se došlo do sporazuma.

Prema MKCK-u, poseta Špoljarić deo je nastojanja da se održavaju "direktni razgovori sa svim stranama, u cilju boljeg poštovanja međunarodnog humanitarnog prava".

Mirjana Špoljarić Eger
Mirjana Špoljarić Eger foto: EPA Salvatore Di Nolf

U saopštenju se navodi da se Špoljarić takođe sastala, "u više navrata poslednjih nedelja, sa porodicama talaca zatočenih u Gazi, kao i sa visokim izraelskim i palestinskim zvaničnicima".

S tim u vezi, MKCK "insistira da (njegovi) timovi budu ovlašćeni da posete taoce kako bi se obezbedilo njihovo blagostanje, kako bi im bili uručeni lekovi, i kako bi taoci mogli da komuniciraju sa porodicama".

"Moraju se postići sporazumi koji bi omogućili MKCK-u da obavlja svoj posao potpuno bezbedno. MKCK ne može silom ući u mesta na kojima se drže taoci, niti znamo gde se oni nalaze", dodaje se u saopštenju.

Izraelska vojska procenjuje da je oko 240 ljudi uzeto za taoce u pojasu Gaze tokom iznenadnog Hamasovog napada na jug Izraela, 7. oktobra. Posledica napada je oko 1.200 mrtvih u Izraelu, uglavnom civila, tvrde vlasti jevrejske države.

U znak odmazde, Izrael je nemilosrdno bombardovao Pojas Gaze i od 27. oktobra sprovodi kopnenu operaciju u toj oblasti sa ciljem da "zbriše" Hamas, islamistički pokret koji vlada tom opkoljenom palestinskom teritorijom.

Izraelski udari na Gazu ostavili su za sobom više od 13.300 mrtvih, uključujući više od 5.600 dece, pokazuju podaci Hamasovih vlasti.

(Kurir.rs / Beta)

Bonus video:

03:46

Obeleženo 135. godina postojanja i rada Crvenog krsta u Subotici Gradonačelnik Bakić: Ponosan sam na činjenicu da se partnerski odnos rada i Crvenog krsta ojačava i produbljuje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track