PREKID VATRE U GAZI DANAS OD 10 SATI! Netanjahu: I dalje smo u ratu, uništićemo Hamas!
Razaranje: Posledice izraelskog bombardovanja, Foto: AP/Hatem Moussa

OLAKŠANJE

PREKID VATRE U GAZI DANAS OD 10 SATI! Netanjahu: I dalje smo u ratu, uništićemo Hamas!

Planeta -

U naredna četiri dana, koliko traje primirje, biće oslobođeno 50 izraelskih talaca i 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora

Posle 47 dana rata između Izraela i Hamasa, koji je odneo na hiljade života dece, žena i civila, danas bi trebalo da stupi na snagu dugoočekivano primirje!

Prema dogovoru dve strane, primirje će trajati četiri dana, tokom kojih će Hamas osloboditi 50 izraelskih civila otetih u napadu od 7. oktobra, dok će iz izraelskih zatvora biti oslobođeno 150 palestinskih zatvorenika.

U postizanju sporazuma između dve zaraćene strane posredovali su Katar i Sjedinjene Države.

O njemu se dosta spekulisalo u medijima, Hamas je još u utorak potvrdio da je prihvatio dogovor, nakon čega je usledila maratonska sednica ratnog kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. On je potvrdio da je američki predsednik Bajden pomogao da se poboljša dogovor tako da više talaca bude oslobođeno, a manje ustupaka učinjeno.

- Naša misija se nije promenila. I dalje smo u ratu. Nastavićemo dok ne postignemo sve svoje ciljeve. Uništićemo Hamas, vratićemo sve naše otete taoce i osiguraćemo da nijedan entitet u Gazi ne može da preti Izraelu - rekao je Netanjahu.

Oštro: Benjamin Netanjahu, premijer Izraela
Oštro: Benjamin Netanjahu, premijer Izraelafoto: AP/Maya Alleruzzo

Na drugoj strani, Musa Abu Marzuk, zvaničnik Hamasa, u intervjuu za Al Džaziru rekao je da će privremeno primirje stupiti na snagu danas od 10 sati po lokalnom vremenu (devet po našem vremenu).

- Većina talaca koji će biti oslobođeni imaju strano državljanstvo - rekao je Abu Marzuk i najavio da će Izrael osloboditi 150 palestinskih žena i dece. Procenjuje se da je Hamas oteo oko 240 izraelskih civila i vojnika. Izrael je objavio da će četvorodnevno primirje biti produženo za jedan dan za svakih dodatnih deset talaca koje Hamas pusti preko dogovorenih 50.

Protest: Porodice otetih Izraelaca
Protest: Porodice otetih Izraelacafoto: AP Mahmoud Illean

BBC je naveo kako je dogovor Hamasa i Izraela dogovoren s ciljem da se oslobodi maksimalan mogući broj taoca u zamenu za primirje.

Katarski premijer Muhamed bin Abdulrahman bin Jasim el Tani zahvalio se na pomoći SAD i Egiptu. On je rekao da se nada da će dogovor pomoći pri uspostavljanju "sveobuhvatnog i održivog sporazuma" koji će "stati na kraj ratu i krvoproliću".

Posle vesti da je dogovor o primirju postignut, izraelska vojska je saopštila da se njena kampanja u Gazi nastavlja, dok Al Džazira prenosi da su se izraelski vazdušni udari pojačali poslednjih sati.

- Uslovi su i dalje vrlo loši. Kratkotrajna pauza daće tračak nade Palestincima koji žele da se vrate svojim kućama kako bi proverili svoja imanja i da izvuku žrtve ispod ruševina - prenela je Al Džazira.

Izraelski ministar ogorčen

Greška i opasan presedan!

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Jehudit Ben Gvir, koji je i šef stranke Ocma, nazvao je dogovor s Hamasom "opasnim presedanom" koji ponavlja pogreške iz prošlosti.

Tajms ov Izrael piše da on misli na dogovor iz 2011, kada je više od 1.000 zatvorenih Palestinaca oslobođeno u zamenu za vojnika Gilada Šalita.

- Hamas je želeo ovo primirje više od svega. Takođe su hteli da se reše žena i dece u prvoj fazi jer je postojao međunarodni pritisak. Hteli su da dobiju gorivo, oslobađanje terorista, zaustavljanje vojske, pa čak i zabranu izviđačkih letova. Sve su to dobili - rekao je on.

Protest: Porodice otetih Izraelaca
Protest: Porodice otetih Izraelacafoto: EPA/ABIR SULTAN

Očekuje se oslobađanje devojčice

Da li će malena Ebigejl na slobodi proslaviti rođendan?

Očekuje se da će troje američkih državljana, uključujući Ebigejl Mor Edan (3), biti među 50 talaca koje će Hamas osloboditi. U napadu Hamasa ubijeni su njen otac Roj Edan (43) i majka Smadar Edan (40). Devojčica je pobegla kod komšija kada je oteta. Njen brat (10) i sestra (6) gledali su kako im ubijaju roditelje. Oni su uspeli da se sakriju i pronađeni su 14 sati posle napada. Devojčicina tetka živi u Los Anđelesu i nada se da će ona biti oslobođena kako bi četvrti rođendan, koji je u petak, proslavila na slobodi.

UKRATKO

- Nećemo stati dok svi taoci ne budu oslobođeni, poručio je američki predsednik Džozef Bajden

- Papa Franja je rekao da sukob na Bliskom istoku premašio okvire rata i postao terorizam

- Rusija je pozdravila dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa

- Bela kuća tvrdi da Vagner priprema isporuku jednog PVO sistema Iranu ili Hezbolahu

- Stjuart Seldovic, bivši savetnik Baraka Obame, rekao je: "Ako smo ubili 4.000 palestinske dece, to nije bilo dovoljno"

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track