OVO SU OSLOBOĐENI TAOCI HAMASA: Gazu napustilo 13 Izraelaca, među njima i četvoro dece (VIDEO, FOTO)
Foto: Printscreen

OVO SU OSLOBOĐENI TAOCI HAMASA: Gazu napustilo 13 Izraelaca, među njima i četvoro dece (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Izraelska vojska saopštila je da je danas pušteno 13 izraelskih talaca, koji su 48 dana držani u zatočeništvu militantne grupe Hamas u Gazi.

Oni su večeras, nakon preliminarne medicinske provere, ušli na teritoriju Izraela.

Izraelski taoci su identifikovani kao Čana Kacir (77), Margalit Mozes (77), Jafa Ader (85), Hana Peri (79), Adina Moše (72), Danijel Aloni (44), Emilija Aloni (9), Ruti Monder (78), Keren Monder (54), Ohad Monder (9), Aviv Ašer (2), Raz Ašer (5) i Dorin Kac-Ašer (34).

Podsećamo, Hamas je danas oslobodio 24 talaca – 13 Izraelaca, 10 Tajlanđana i jednog Filipinca – u sklopu sporazuma, koji je uspostavio privremenu pauzu u neprijateljstvima. Izrael je s druge strane oslobodio 39 palestinskih žena i dece koji su bili zatočeni u izraelskim zatvorima.

Prva grupa od 13 izraelskih talaca, koje je danas oslobodio Hamas, sada je u rukama izraelske bezbednosne službe Šin Bet pošto što je ušla u Egipat preko prelaza Rafa, prenosi "Tajms of Izrael" pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Izrael
foto: EPA Atef Safadi

Oslobođeno 39 palestinskih žena i dece

Katarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je 39 palestinskih zatvorenika pušteno na slobodu u okviru dogovora Hamasa i Izraela o razmeni zarobljenika.

Kako se navodi, među oslobođenim zatvorenicima su žene i maloletna lica, prenosi "Tajms of Izrael".

Danas na snagu stupilo primirje

Četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa, kojem je posredovao Katar, stupilo je na snagu jutros u 7 časova po lokalnom vremenu.

U satima koji su prethodili privremenom prekidu vatre aktivirale su se sirene za opasnost od raketnih napada u izraelskim gradovima koji se graniče sa Gazom, a izraelska vojska izvestila je o intenzivnim akcijama u ovoj palestinskoj enklavi, u nastojanju da unapredi svoju operaciju protiv Hamasa što je više moguće, u poslednjim satima pre pauze u sukobima, preneo je "Tajms of Izrael".

Egipat se oglasio pre razmene i rekao da se sprema da primi izvestan broj izraelskih talaca koje ce osloboditi palestinska militantna grupa Hamas u okviru sporazuma o primirju i razmeni talaca, dogovorenog sa Izraelom uz posredstvo Katara i Egipta, saopštila je danas egipatska Državna informativna služba (SIS).

"Posrednički napori Egipta doveli su do oslobađanja 12 tajlandskih talaca i 13 Izraelaca, uključujući žene i decu, koje drži Hamas", saopštila je vladina Kancelarija za medije, preneo je Rojters.

Kurir.rs/Tajms of Izrael

Bonus video:

01:59

HAMAS IMA 2 CILJA U IZRAELU! Pukovnik u penziji tvrdi: Taoci koje drže teroristi trpe STRAŠNO FIZIČKU I PSIHIČKU PRESIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track