RUSI OBORILI VIŠE AVIONA NEGO ŠTO IH JE UKRAJINA IMALA: Poslednje žrtve PVO dva MiG-29 (VIDEO)
Foto: Kurir tv

RUSI OBORILI VIŠE AVIONA NEGO ŠTO IH JE UKRAJINA IMALA: Poslednje žrtve PVO dva MiG-29 (VIDEO)

Planeta -

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, protivvazdušna odbrana Oružanih snaga Rusije, oborila je dva lovca MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Incident se dogodio u blizini naselja Peršotravensk i Braginovka, u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Pored toga, izveštava se o uspešnom presretanju i uništavanju 18 bespilotnih letelica (UAV) nad teritorijama Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) i Hersonske oblasti.

Ove akcije ukazuju na aktivnu upotrebu bespilotnih letelica u tekućim neprijateljstvima, u količini koja je odavno već prevazišla sve sukobe u istoriji zajedno.

Pored toga, sistemi protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Rusije uspeli su da presretnu i unište raketu koju je ispalila jedinica HIMARS MLRS koja pripada ukrajinskim oružanim snagama.

Pre tačno mesec dana zabeleženo je da su bila oborena čak 7 ukrajinskih lovaca MiG-29 za 24 sata tog dana. Tako je ukupan broj uništenih letelica tokom te nedelje iznosio čitavih 12.

KOLIKO JE AVIONA PREOSTALO UKRAJINI?

Gotovo je nemoguće odgovoriti na pitanje koliko Ukrajina trenutno ima aviona.

Sigurno je da su Ukrajini apsolutno potrebni avioni F-16, za kojima svetski centar moći aktivno sporvodi kampanju već skoro godinu dana, što ukazuje da je situacija u vojnoj avijaciji Ukrajine katastrofalna.

Ukrajinsku lovačku flotu činili sovjetski avioni MiG-29, okosnica ukrajinske avijacije, i avioni Su-27. Zvanični podaci iz izveštaja Fight International, koji važi za početak 2022. godine, ukazuju na ukupan broj od 69 ovih letelica.

Ponovo naglašavamo da se brojke odnose na vreme pre eskalacije sukoba. Posle toga, Ukrajinci su hitno vratili u službu određen broj aviona koji su bili u minimalnom operativnom stanju.

Prema paralelnim statistikama na društvenim mrežama, ruska vojska uništila je u vazduhu ili na zemlji 147 lovaca MiG-29 koji pripadaju Vazduhoplovstvu Ukrajine.

Iz poznatih javnih podataka proizilazi da je ukrajinska vojska na početku sukoba posedovala broj od 43 aviona ovog tipa. Zvanično, ukrajinska država je dobila i 14 aviona MiG-29 iz Poljske i još 13 takvih aviona iz Slovačke. Tako je ukupno Vazduhoplovstvo Ukrajine trebalo da ima 70 lovaca MiG-29.

Azerbejdžan, avion, MIG 29
foto: Printscreen: Youtube/Mr. Yusubov

Mora se, međutim, reći da je ovaj tip aviona, proizveden u sovjetskom periodu, a kasnije u Ruskoj Federaciji, masovno izvezen i da je još uvek u upotrebi u najmanje 20 zemalja.

Pored Ruske Federacije, koja ima oko 80 aviona MiG-29 u verzijama MiG-29, MiG-29UB, MiG-29SMT i MiG-29UBT u vazduhoplovstvu i više od 20 aviona MiG-29K i MiG-29KUB u okviru Pomorskih snaga, Indija je vodeći korisnik takvih aviona sa 61 avionom MiG-29, MiG-29UPG i MiG-29UB u Ratnom vazduhoplovstvu i 42 aviona MiG-29K/KUB u Ratnoj mornarici.

Takođe, otprilike 10 drugih zemalja, uključujući i neke naše susede, vremenom je odustalo od upotrebe aviona MiG-29 kupljenih iz bivšeg SSSR-a. Dakle, tržište sa kojeg je Ukrajina mogla nezvanično da nabavi dodatni broj lovaca MiG-29 je veoma veliko.

Koliko su Rusi oborili aviona, teško je tačno reći, ali ako je verovati zvaničnim podacima iz Moskve, Rusi su do sada uništavali ukrajinsku vojnu avijaciju, ako računamo i helikoptere.

Treba napomenuti da broj aviona MiG-29 koji ruski predstavnici smatraju uništenim obuhvata kako avione oborene u vazduhu sredstvima PVO ili ruskim borbenim avionima, tako i one koji su uništeni na zemlji, nakon raketnih napada ili bespilotnih letelica.

Ovo bi opravdalo višestruko prebrojavanje aviona koji su samo malo oštećeni tokom kopnenih napada, a kasnije su obnovljeni i vraćeni u borbu.

Ruska strana tvrdi da je od početka specijalne vojne operacije uništila 539 aviona, 225 helikoptera, 9.183 dronova, 442 sistema PVO, 13.611 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.185 višecevnih raketnih bacača, kao i 7.175 artiljerijskih jedinica, instalacija i minskih bacača koje koriste Oružane snage Ukrajine.

MIG-29

Sovjetski/ruski višenamenski lovac presretač MiG-29, poznat i kao “Fulcrum” prema NATO oznaci, je prvi put poleteo 1977. godine. MiG-29 je prvobitno dizajniran kao presretač, ali je kasnije modifikovan za različite uloge, uključujući vazdušnu borbu, blisku podršku i izviđanje.

Dvomotorni avion s visokom manevarskom sposobnošću. Ima delta krila i nosi dva motora Klimov RD-33 smeštena sa strane trupa, MiG-29 ostaje jedan od najčešćih borbenih aviona na svetu. Tokom godina njegove masovne proizvodnje proizvedeno je 1600 aviona.

Mig 29, Slovacki mig 29
foto: Shutterstock

MiG-29 je bio u službi ne samo u sovjetskim zemljama, već i u zemljama NATO-a ali i ostatku sveta. Supersonični i izuzetno manevarski MiG-29 ima jedinstven dizajn integrisanog kola koji ne deli avion na trup i krila. Ima niz elektronskih sistema za otkrivanje i ometanje neprijateljskih signala.

Okvir aviona se sastoji od glatkih prelaza sa klasičnim bočnim zidovima samo u nosu. Poseduje troslojni kokpit s visokom vidljivošću i dizajnom koji olakšava rad pilota. MiG-29 je opremljen radarom N-019 ili N-010, zavisno od varijante.

MiG-29 je dizajniran za uništavanje svih vrsta vazdušnih ciljeva vođenim raketama i vazdušnom topovskom vatrom u teškim vremenskim uslovima, uključujući i u uslovima smetnji, kao i za uništavanje kopnenih ciljeva korišćenjem nevođenog oružja u uslovima smanjene vidljivosti.

Kurir.rs/oruzjeonline.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track