GLEDALA KAKO JOJ HAMASOVCI UBIJAJU RODITELJE: Oslobođena mala Ebigejl koja je četvrti rođendan dočekala u zatočeništvu (FOTO)
Foto: AP, AP Ariel Schalit, AP Tal Edan

ROĐACI ZAHVALJUJU AMERICI I KATARU

GLEDALA KAKO JOJ HAMASOVCI UBIJAJU RODITELJE: Oslobođena mala Ebigejl koja je četvrti rođendan dočekala u zatočeništvu (FOTO)

Planeta -

Četvorogodišnja devojčica koju je Hamas kidnapovao 7. oktobra prilikom napada na južne delove Izraela jedna je od 17 talaca koje je Hamas oslobodio u nedelju.

Ebigejl Iden je imala svega tri godine kada su je hamasovci odveli iz njenog doma. Prethodno je devojčica svedočila ubistvu svojih roditelja.

Mala Ebigejl je četvrti rođendan dočekala u zatočeništvu, a njeni rođaci su presrećni što je ponovo sa njima.

"Nadali smo se i molili za ovo", rekli su članovi njene porodice.

Rođaci Liz Hirš Naftali i Noa Naftali rekli su da ne postoje reči da opišu olakšanje i zahvalnost koju osećaju jer je devojčica ponovo na sigurnom.

Hamas, Abigejl, Izrael
foto: AP

Zahvalili su se i predsedniku SAD Džou Bajdenu, vladi Katara i svima koji su učestvovali u pregovorima za oslobađanje talaca.

Bajden je ranije rekao da je mala Ebigejl, koja je izraelsko-američkog porekla, prošla kroz stravične traume i da je "preživela nezamislivo".

Predsednik SAD je rekao da će devojčica sada biti okružena ljubavlju.

"Danas je slobodna i moja supruga Džil i ja, kao i mnogi Amerikanci, molimo se da sa njom bude sve kako treba", rekao je Bajden.

Ebigejl je sa svojom porodicom bila u kibucu Kfar Aza kad je napad počeo 7. oktobra. U napadu su ubijeni njeni otac i majka, dok su se njena braća i sestre sakrili i njih je kasnije pronašla vojska.

Hamas, Abigejl, Izrael
foto: AP Tal Edan

Devojčica je uspela da pobegne do kuće porodice Broduč u komšiluku, ali su nju i komšije kasnije oteli pripadnici Hamasa.

Deo porodice Broduč takođe je juče pušten na slobodu. Među njima su četvorogodišnja Orija, njen osmogodišnji brat Juval i njihova 10-godišnja sestra Ofri. Hamas je pustio i njihovu majku Hagar (40).

Među ostalim oslobođenim taocima su Čen Almog-Goldštajn (48) i njena deca Tal (8), Gal (11) i Agam (17), koji su oteti iz svog doma u Kfar Azi. Čeninog muža Nadava i njihovu 20-godišnju ćerku Jam ubio je Hamas.

Hamas, Abigejl, Izrael
foto: AP Ariel Schalit

Oslobođene su i sestre Dafna i Ela Elijakim, stare 15 i osam godina. One su odvedene iz svoje kuće u kibucu Nir Oz na dan napada i bili su deo porodične grupe čije su hvatanje sami napadači prenosili uživo.

Među oslobođenima u nedelju bili su 25-godišnji Roni Krivoj, izraelsko-ruski državljanin, koji je radio kao majstor zvuka na muzičkom festivalu Supernova, 62-godišnja Adrien Aviva Sigel i njen suprug Kit (64) koji su odvedeni iz njihove kuće u Kfar Azi.

Portparol IDF Danijel Hagari potvrdio je da je 84-godišnja Elma Avraham u teškom stanju prebačena u bolnicu Soroka u Beršebi. Prema poslednjim informacijama, lekari se bore za njen život.

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

12:10

SVI HAMASOVI TAOCI ĆE PATITI OD STOKHOLMSKOG SINDROMA! Eksperti o privremenom primirju: Postoji NEZVANIČNA KLAUZULA DOGOVORA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track