PLANINARKA SNIMILA KAKO VODIČA UDARA GROM: Užasavajuća scena, seo na ivicu stene da odmori, a onda ODJEKNUO PRASAK (VIDEO)
Foto: Printskrin / You Tube

užas

PLANINARKA SNIMILA KAKO VODIČA UDARA GROM: Užasavajuća scena, seo na ivicu stene da odmori, a onda ODJEKNUO PRASAK (VIDEO)

Planeta -

Planinarka je zabeležila užasavajući trenutak kad je grom usmrtio turističkog vodiča Leilsona Sozu (36) na jednom planinskom vrhu nadomak Rio de Žaneira.

Na snimku se vidi Leilson sa zelenim rancem i crnom kapom kako se udaljava od grupe turista koja je zastala da predahne tokom uspona. Nekoliko sekundi kasnije seo je na ivicu stene nakon čega ga je udario grom. Telo je ostalo na leži na steni.

Кarla da Silva, koja je zabeležila udar groma, navodi da im je vodič prethodno rekao da mogu da krenu na uspon jer, uprkos prognozi, možda neće padati kiša.

- Na pola puta je počela da pada kišica. Pitao nas je da li želimo da nastavimo i svi su odlučili da idemo dalje. Vodič je rekao da postoji šansa da dođemo do kraja i da imamo pogled na sunce - rekao je potresena devojka.

Uspon do vrha traje dva sata i još dva sata treba za povratak, a podrazumeva naizmenično hodanje i penjanje uz pomoć užeta.

Za uklanjanje tela korišćen je helikopter.

Turisti koji su bili u grupi koju je predvodio Leilson naveli su da su osetili neke čudne znakove pre tragedije.

- Dvojica kolega su rekla da im se diže kosa na glavi. Takođe sam osetio da me jako svrbi prst i kada smo se približili vrhu čuli smo snažan prasak - navodi biznismen Paulo Eduardo Santos.

Specijalista za atmosferski elektricitet Osmar Pinto Junior objasnio je šta se dogodilo.

- Neposredno pre nego što grom udari stvara se veoma intenzivno električno polje u regionu. To električno polje izaziva peckanje na koži i naježivanje kose. Кada to se desi osobu će uskoro udariti grom - navodi stručnjak.

(Kurir.rs/G1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track