MICOTAKIS: Britanski premijer otkazao sastanak u vezi sa frizovima Partenona samo nekoliko sati pred održavanje
Foto: AP/Giannis Papanikos

nezadovoljstvo

MICOTAKIS: Britanski premijer otkazao sastanak u vezi sa frizovima Partenona samo nekoliko sati pred održavanje

Planeta -

ATINA - Grčki premijer Kirijakos Micotakis izrazio je danas "nezadovoljstvo" zbog odluke njegovog kolege po funkciji iz Velike Britanije, Rišija Sunaka, da otkaže sastanak tokom kojeg je trebalo da razgovaraju o već dugogodišnjem sporu u vezi sa frizovima sa Partenona.

"Izražavam nezadovoljstvo zbog toga što je britanski premijer otkazao naš sastanak samo nekoliko sati pre njegovog održavanja", rekao je šef grčke vlade u kratkoj izjavi, dok službe gospodina Sunaka nisu želele da komentar.

Dvojica lidera trebalo je da se sastanu u utorak u podne u Londonu, gde je Micotakis u poseti od juče.

"Stavovi Grčke po pitanju frizova Partenona dobro su poznati. Nadao sam se da ću imati priliku da o tome porazgovaram sa svojim britanskim kolegom", žalio se Micotakis i dodao: "Onaj ko veruje u ispravnost i valjanost svojih stavova nikada se ne plaši da se suoči sa argumentima".

Prema grčkoj novinskoj agenciji ANA, pozivajući se na izvore u grčkoj vladi, britanski premijer je očito bio uznemiren komentarima koje je njegov grčki kolega dao Bi-Bi-Siju (BBC) u nedelju.

Kirijakos Micotakis, vatreni pristalica vraćanja čuvenih antičkih mermera u Atinu, ocenio je da zadržavanje dela frizova Partenona van Grčke znači "presecanje Mona Lize (Mona Lize) na dva dela".

"Za mene to nije pitanje vlasništva, već je pitanje ponovnog ujedinjenja" frizova razbacanih između Muzeja Akropolja i Britanskog muzeja u Londonu, dodao je on.

Ranije danas, portparol Rišija Sunaka rekao je da "nema nameru" da omogući povratak frizova u Atinu.

Atina je decenijama tražila vraćanje ovih dragocenih artefakata, naročito pod rukovodstvom bivše ministarke kulture, pevačice i glumice Meline Merkuri.

Grčke vlasti tvrde da su frizovi bili predmet "pljačke" dok je zemlja bila pod otomanskom okupacijom.

London tvrdi da je skulpture "legalno nabavio" 1802. godine britanski diplomata lord Elgin, koji ih je prodao Britanskom muzeju.

Riši Sunak veruje da su mermeri Partenona "važno bogatstvo" za Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je "čuvalo" ovo nasleđe "generacijama", podvukao je njegov portparol.

Partnenon je podignut na vrhu Akropolja u 5. veku pre nove ere, kao hram u čast boginje Atene.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja