SUDBINA: Rus pobegao Hamasu, krio se četiri dana u Gazi pre nego što je ponovo uhvaćen!
Priča sa srećnim završetkom: Roni Kriboj, Foto: Printscreen

SUDBINA: Rus pobegao Hamasu, krio se četiri dana u Gazi pre nego što je ponovo uhvaćen!

Planeta -

Filmska priča Ronija Kriboja (25), izraelsko-ruskog državljanina, prvog muškarca koji je oslobođen iz zarobljeništva

Peti dan primirja između Hamasa i izraelskih odbrambenih snaga (IDF) odvija se bez većih problema, a u medijima sve veću pažnju privlače nesvakidašnje priče oslobođenih izraelskih civila, koji su proveli nedelje u zarobljeništvu. Jedna od najneobičnijih, gotovo filmska, jeste priča Ronija Kriboja (25), izraelsko-ruskog državljanina, koji je ujedno i prvi muškarac koga je Hamas oslobodio.

Noćne more

Hamas tvrdi da je Roni oslobođen kao gest prema Vladimiru Putinu i priznanje ruske pozicije u podršci palestinskoj borbi. Njegovo puštanje nije bilo deo sporazuma koji su Hamas i Izrael postigli uz posredstvo Katara i SAD.

Rus, Hamas, Gaza, Izrael, Roni
foto: Printscreen

Ronijeva tetka Jelena Magid otkrila je da je on bio angažovan kao tehničar na muzičkom festivalu Supernova kada je otet u napadu od 7. oktobra. Tada je počela njegova odiseja...

- Odveli su ga u jednu zgradu i držali su ga u gradu Gazi. Posle nekoliko dana ta zgrada je bombardovana i teško oštećena. Roni je iskoristio priliku i uspeo je da pobegne - rekla je ona za radio stanicu Kan Rešet B i nastavila:

- Krio se u Gazi četiri dana. Bio je potpuno sam. Pokušao je da dođe do granice i vrati se u Izrael, ali je bio dezorijentisan. Nije se snašao, na kraju su ga Palestinci uhvatili i ponovo predali Hamasu. Rekao mi je da još ima noćne more, ali da je dobro i da će se oporaviti - ispričala je Jelena Magid. Roni je zadobio lakšu povredu glave prilikom bombardovanja zgrade u kojoj su ga držali. Sada je dobro i oporavlja se.

Minuti do slobode: Hamas predaje Ronija Crvenom krstu
Minuti do slobode: Hamas predaje Ronija Crvenom krstufoto: Printscreen

- Njegovi roditelji su se preselili iz Rusije u Izrael 1992, šest godina pre nego što se Roni rodio. On je odrastao u Izraelu i ovde je ceo život. Jedva i da razume i govori ruski - navela je tetka.

Priča sa srećnim krajem je i ona o Šaron Aloni Cunio, koja je s trogodišnjim bliznakinjama Emom i Juli oteta iz kibuca Nir Oz. Njih je Hamas oslobodio četvrtog dana primirja.

Rus, Hamas, Gaza, Izrael, Roni
foto: Printscreen

Otac devojčica David Cunio i njegov rođeni brat Arijel i dalje se nalaze u zarobljeništvu. Čitava porodica je oteta u napadu 7. oktobra. Pri napadu na kibuc oni su se sklonili u takozvanu sigurnu sobu. Hamas je tada zapalio kuću, a ukućani su uhvaćeni kada su pokušali da pobegnu od vatre. Ranije u petak oslobođena je Šaronina sestra Danijele Aloni sa svojom ćerkom.

Majka ubijena

Ema je "otvoreno i neverovatno dete, puno ljubavi. Prava devojka iz kibuca koja više voli kamione i alat nego lutke", dok je njena sestra Juli "bila stidljiva", naveo je Forum talaca i nestalih.

U Gazi su 50 dana u zarobljeništvu proveli brat i sestra Noam (17) i Alma Or (13). Deca su tek posle puštanja na slobodu saznala da im je majka ubijena kada su oni oteti. Otac im se još vodi kao nestao, a porodica se nada da je on među otetima i da će biti oslobođen. Veruje se da Hamas i druge palestinske grupe drže još oko 170 talaca, civila i vojnika.

Najmlađi talac ima 10 meseci

Kfir još čeka na slobodu

Najmlađi talac koji se nalazi u Hamasovom zarobljeništvu je 10-mesečna beba, dečak Kfir Bibas. Izraelska vojska tvrdi da je Hamas dečaka i članove njegove porodice predao drugoj palestinskoj grupi i da se oni nalaze u gradu Kan Junis na jugu Pojasa Gaze. Zajedno sa Kfirom je otet i njegov brat Arijel (4), kao i njihova majka Širi (32). Otac porodice Jarden (34) ubijen je u napadu od 7. oktobra.

UKRATKO

- SZO je saopštila da bi u Gazi više ljudi moglo da umre od bolesti nego od bombardovanja, ako se zdravstveni sistem ne oporavi

- Izraelski tenkovi juče su otvorili vatru na "sumnjive osobe" u okrugu Šeik Radvan u gradu Gazi, prekršivši primirje

- Katar, koji je bio posrednik u postizanju primirja, radi na njegovom produženju

- Iranski predsednik Ebrahim Raisi neočekivano je juče odložio planiranu posetu Turskoj

- Izrael je najavio da će osloboditi još 50 palestinskih zatvorenika ako Hamas oslobodi novu turu talaca

- SAD su apelovale na Izrael da smanji raseljavanje Palestinaca ako se rat nastavi

- Antonio Guteres, gensek UN, pozvao je na dugotrajno primirje u Gazi i oslobađanje svih talaca

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track