BERLINSKA BEZBEDNOSNA KONFERENCIJA! Životić: "Ukrajina na sebe preuzela ulogu odbrane evropskih vrednosti pred naletom Rusije"
Foto: Kurir

BERLINSKA BEZBEDNOSNA KONFERENCIJA! Životić: "Ukrajina na sebe preuzela ulogu odbrane evropskih vrednosti pred naletom Rusije"

Planeta -

Na Berlinskoj bezbednosnoj konferenciji koja je danas održana prisustvovao je i profesor Ilija Životić sa fakulteta FIM odakle nam prenosi svoje utiske i zaključke.

"Berlinsku bezbednosnu konferenciju kojoj prisustvuje veliki broj ministara odbrane kao i visokih vojnih predstavnika država članica EU i NATO obeležile su izjave jedinstva unije i saveza po pitanju ruske agresije na Ukrajinu tako da se stiče utisak da su izjave pojedinih lidera koje su u suprotnosti sa stavovima vezanim za Ukrajinu ustvari populizam namenjen unutrašnjim političkim potrebama", navodi Životić.

1 / 3 Foto: Kurir

"Kada se sagledaju izjave i govori učesnika može se izvući nekoliko zaključaka. Prvi je da će EU i NATO podržavati Ukrajinu koliko god to bude trebalo,u ekonomskom ,vojnom i političkom smislu jer je po stavovima prisutnih Ukrajina na sebe preuzela ulogu odbrane evropskih vrednosti pred naletom Rusije. Naglasak je bio na težnji da se što pre nađe modalitet članstva Ukrajine u EU ali i NATO odmah po završetku sukoba. Zatim jasno je stavljeno do znanja da situacija između Izraela i Hamasa neće uticati na podršku Ukrajini kao i da se ne smeju poistovećivati pripadnici HAMASA sa palestinskim narodom. Stidljivo je provučeno da se u antiterorističkoj operaciji u Gazi mora voditi računa o civilima - navodi Životić i napominje .

"Treće, dat je veliki značaj lancima snabdevanja kritičnim sirovinama uz predlog da u njihovoj izgradnji ne smeju učestvovati kompanije iz država van EU kao i da se ojačaju partnerstva sa svim prijateljskim državama koje poseduju takve materijale koji su od značaja za EU pri čemu je naglašeno da su danas hrana i tehnologije najvažnije oružje. I četvrti i da su EU i NATO spremni da će sukob trajati dugo, da će i nakon završetka Rusija biti dugo tretirana kao opasnost za evropsku bezbednost, tako da nema ni naznaka da će Unija i NATO prisiljavati Ukrajinu na sklapanje nekog sporazuma sa Rusijom u skorije vreme, već da će svoju pomoć ne samo nastaviti da šalju već će raditi na povećanju. U skladu sa tim, najavljeno je dodatno naoružavanje EU kroz izgradnju novih fabrika od kojih se neke mogu izgraditi na teritoriji Ukrajine kako bi njena vojska na frontu dobila opremu dosta brže - zaključio je profesor Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track