PROPALI PREGOVORI O NOVOM PRIMIRJU: U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu stradalo 178 Palestinaca, skoro 600 povređenih
Foto: Printscreen/Twitter

PROPALI PREGOVORI O NOVOM PRIMIRJU: U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu stradalo 178 Palestinaca, skoro 600 povređenih

Planeta -

Primirje između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas danas je propalo pošto je Hamas navodno odbio da oslobodi 10 ženskih talaca i umesto toga pokušao da oslobodi otete iz ''drugih kategorija'', piše Tajms of Izrael.

Hamas je tako navodno prekršio uslove sporazuma o primirju, prema kojem je ta grupa trebalo da prvo oslobodi sve žene i decu koje drži u Gazi, u zamenu da Izrael pristane na primirje od četiri dana.

Uprkos tome što su vazdušni napadi nastavljeni u petak rano ujutro nakon jednonedeljnog primirja, razgovori su još uvek bili u toku u pozadini u nadi da će se privremena pauza u borbama dalje produžiti.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, kaže da je 178 ljudi ubijeno u izraelskim napadima, od jutrošnjeg okončanja primirja.

"Od kojih su većina deca i žene", navodi se u saopštenju ministarstva. Dodaje da je tokom dana zabeleženo i 589 povređenih.

Izrael, rat u Izraelu, Gaza
foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Izraelska vojska je saopštila da je od jutros, pošto je Hamas prekršio primirje, izvela vazdušne napade na oko 200 ciljeva širom Pojasa Gaze.

Na meti udara našlo se i nekoliko ciljeva u Kan Junisu i Rafi, na jugu te palestinske enklave, prenosi "Tajms of Izrael".

Izraelska vojska je saopštila da su kopnene trupe istovremeno uništavale strukture koje su bile minirane, tunelske šahtove, kao i lokacije za lansiranje raketa i drugu infrastrukturu koja pripada Hamasu.

Izrael je obavestio nekoliko arapskih zemalja da želi da uspostavi tampon zonu na palestinskoj strani granice Pojasa Gaze kako bi sprečio dalje napade u okviru predloga za budućnost te palestinske enklave kada se rat okonča, rekli su egipatski i izvori u regionu.

Kurir.rs/Tajms of Izrael

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track