SUDIJA ODBACILA TRAMPOV ZAHTEV ZA IMUNITET U SLUČAJU IZBORA: Predsednička pozicija ne daje propusnicu za izbegavanje zatvora
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

SUDIJA ODBACILA TRAMPOV ZAHTEV ZA IMUNITET U SLUČAJU IZBORA: Predsednička pozicija ne daje propusnicu za izbegavanje zatvora

Planeta -

Bivši američki predsednik Donald Tramp nema imunitet od krivičnih optužbi za odluke koje je doneo dok je bio u Beloj kući, presudila je sudija Tanja Čatkan, odbivši Trampov zahtev da se slučaj odbaci.

Specijalni tužilac Džek Smit optužio je bivšeg predsednika da je nezakonito pokušao da poništi izborni poraz 2020. godine, piše Rojters.

„Bez obzira na imunitet koji trenutni predsednik ima, Sjedinjene Države imaju samo jednog glavnokomandujućeg u određeno vreme, a predsednička pozicija ne daje doživotnu propusnicu za izbegavanje zatvora“, zapisala je Čatkan u svojoj presudi.

Kako je Tramp prvi aktuelni ili bivši predsednik koji se suočava s krivičnim optužbama, odluka sudije potvrđuje da predsednik SAD može biti optužen za zločine kao svaki drugi građanin.

Sudija je odbacila Trampov argument da optužbe krše pravo slobode govora garantovane Prvim amandmanom Ustava SAD.

Tramp, koji se izjasnio da nije kriv, može se naći ispred porote u martu sledeće godine, ali suđenje će verovatno biti odloženo budući da bivši prvi čovek SAD ima pravo žalbe, navela je agencija.

Advokati Donalda Trampa tvrde da imunitet, koji predsednik Sjedinjenih Država ima za civilne tužbe, treba da bude proširen da pruži zaštitu od krivičnih optužbi.

Tužioci, s druge strane, navode da bi to stavilo predsednika u viši položaj od drugih građana, što je u suprotnosti s Ustavom.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track