UNICEF UPOZORIO NA STRADANJE DECE U GAZI, POZVAO NA TRAJNI PREKID VATRE: Do primirja poginulo više od 6.000 mališana
Foto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia

UNICEF UPOZORIO NA STRADANJE DECE U GAZI, POZVAO NA TRAJNI PREKID VATRE: Do primirja poginulo više od 6.000 mališana

Planeta -

Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) pozvao je na momentalni prekid neprijateljstava u Pojasu Gaze posle obnove vojnih operacija na toj palestinskoj teritoriji, apelujući na strane i zemlje koje imaju uticaja da to obezbede.

"Trajni prekid vatre se mora primeniti. Alternativa je nezamisliva za ljude koji već žive u noćnoj mori", izjavio je portparol UNICEF Džejms Elder.

On je ocenio da je "odsustvo akcije u suštni odobrenje ubijanja dece".

Po podacima ministarstva zdravlja u Gazi, do primirja koje je stupilo na snagu 27. novembra ubijeno je više od 15.000 ljudi, a među njima 6.150 dece, što predstavlja 41 odsto žrtava.

U subotu su zdravstvene vlasti saopštile da je broj poginulih premašio 15.200, a da su 70 odsto od ukupnog broja poginulih žene i deca.

"Duboko je uznemirajuće čuti kako su neki u stanju da previde tragičnu smrt hiljada i hiljada dece u Gazi i sada se, kako se čini, mire s užasima, jer napadi ponovo počinju. Prihvatiti žrtvovanje dece u Gazi znači da čovečanstvo odustaje", rekao je Elder novinarima u Ženevi.

Izrael, Gaza, Pojas Gaze
foto: Mohammed ABED / AFP / Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je 18 od 36 bolnica u Gazi delimično u funkciji i da je ukupan broj kreveta u njima opao sa 3.500 na 1.562.

Imajući u vidu ekstremnu situaciju sada je potrebno najmanje 5.000 kreveta.

Zdravstveni sistem u Pojasu Gaze je teško pogođen u dosadašnjem sukobu i kako tvrdi predstavnik SZO na okupiranim teritorijama Ričard Piperkorn ne sme se dozvoliti dalje uništenje bolnica.

Postoji velika je zabrinutost da bi obnova nasilja mogla dalje da uništi zdravstvene ustanove na jugu kao što se to desilo na severu.

Portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova Jens Laerke, izjavio je da će UN nastaviti da isporučuju hranu, vodu i lekove i ostale ključne zalihe kako bi se spasili životi.

Portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Ravina Šamdasani, izjavila je da Izrael ima obavezu da poštuje principe proporcionalnosti i predostrožnosti kao i da osigura zaštitu civila čak iako tvrdi da palestinske ekstremističke organizacije kriju vojne ciljeve tamo gde ima civila. Druga strane nije oslobođena odgovornosti da ih štiti, istakla je ona.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track