PAO JOŠ JEDAN "OFICIR" NAJMOĆNIJEG KLANA! Poslali ga u šume Kolumbije po SPECIJALNOM ZADATKU, blisko sarađuju sa BALKANCIMA
Foto: Interpol

PAO JOŠ JEDAN "OFICIR" NAJMOĆNIJEG KLANA! Poslali ga u šume Kolumbije po SPECIJALNOM ZADATKU, blisko sarađuju sa BALKANCIMA

Planeta -

Masimo Điljoti (55), kog je Europol opisao kao opasnog begunca, blisko povezanog sa italijanskom Ndrangetom, jednom od najmoćnijih kriminalnih organizacija na svetu, uhapšen je u Kolumbiji.

On se sumnjiči da je organizovao šverc tona i tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. U hapšenju su učestvovali italijanski karabinjeri i kolumbijska policija, a akciju su podržali Evropol i Interpol.

I baš kao što je Evropol uspostavio specijalnu radnu grupu koja se bavi balkanskim kartelom, Interpol je 2020. pokrenuo projekat poznat pod akronimom I-CAN (INTERPOL Cooperation Against Ndrangeta).

Njihova specijalnost je lov na pripadnike Ndrangete, a od pokretanja operacije širom sveta uhvatili su 93 odbegla člana te organizacije.

- Ovo hapšenje je takođe dokazalo da je I-CAN efikasan u borbi protiv jedne od najvećih i najmoćnijih kriminalnih organizacija na svetu. To je sistem koji omogućava agencijama za sprovođenje zakona širom sveta da međusobno dele važne i vredne informacije - rekao je Siril Gut, direktor Interpolovog odeljenja za operativnu podršku i analizu.

Điljoti je uhapšen nakon što je sistem I-CAN prošlog septembra u Brazilu, Kolumbiji, Dominikanskoj Republici, Panami i Venecueli signalizirao da je on tražen i opasan begunac, za kojim je Interpol raspisao crvenu poternicu.

Pored toga, policiji je saopšteno da je povezan sa mnogim visokorangiranim članovima italijanskog organizovanog kriminala, kao i sa latinoameričkim narkokartelima.

Sumnja se i da je nekoliko meseci proveo u tajnim laboratorijama za drogu. Tokom istrage se saznalo da je Ndrangeta poslala Điljotija u planine u Kolumbiji, i da je njegov posao bio da radi direktno sa proizvođačima droge u njihovim proizvodnim pogonima.

Plan je bio da se obuči u proizvodnji droge, da bi po povratku u Evropu obučavao druge pripadnike klana.

Điljoti je krajem novembra uhapšen u blizini svog boravišta.

Južnoamerički karteli, balkanski kartel i Ndrangeta čine moćan kriminalni trougao koji izaziva glavobolje policijskim snagama širom sveta.

Balkanski kartel se poslednjih godina pretvorio u jednu od najmoćnijih kriminalnih organizacija na svetu, a sve dosadašnje istrage pokazuju da su iz trgovine drogom izbacili posrednike i da kokain kupuju direktno od kartela u Južnoj Americi.

Isto tako, istrage pokazuju da oni dobro i često sarađuju sa Ndrangetom, najmoćnijom kriminalnom organizacijom na svetu, koja zastrašujuće brzo raste, stoji iza najvećeg dela trgovine kokainom u Evropi, a enormni novac koji zarađuje u ovom "poslu" pere ulaganjem u legalne poslove ili ga koristi za mito.

Ova italijanska mafijaška organizacija poznata je i po ekstremnom nasilju, a tokom godina je postala poznatija i jača u kriminalnim poslovima od Koza Nostre i Kamore.

Veruje se da Ndrangetom upravlja nekoliko moćnih porodica koje potiču iz San Luke, grada u Kalabriji.

Uhapšeni pripadnici Ndrangete
Uhapšeni pripadnici Ndrangetefoto: NORBERTO DUARTE / AFP / Profimedia

Policija veruje da ima oko 7.000 "vojnika" koji su podeljeni u oko 100 porodičnih klanova. Neke od ovih porodica su u sukobu od 1991. godine i uključene su u rat kriminalnih klanova, što je rezultiralo masovnim sukobima u Italiji, ali i širom Evrope.

Glavni "posao" Ndrangete je međunarodna trgovina drogom, posebno kokainom. Švercuju drogu iz Južne Amerike u Evropu, a posao su proširili i na Australiju.

Ndrangeta sarađuje sa kolumbijskim zalivskim kartelom i kriminalnim organizacijama u Ekvadoru, a njihovi klanovi su takođe bili uključeni u međunarodnu trgovinu vatrenim oružjem od Pakistana do Južne Amerike. Sumnja se da su oružjem snabdevali zloglasnu kriminalnu grupu PCC (Primeiro Comando da Capital), a zauzvrat su dobijali kokain.

U međuvremenu, PCC je izrastao u jedan od najvećih brazilskih narko-kartela, zagospodario je čitavom kriminalnom scenom te zemlje, pa čak i širi svoj "biznis" na eko-kriminal u Amazonu. I dobro sarađuju sa Balkanskim kartelom, sa kojim dele isti način organizovanja posla – funkcionišu kao korporacija.

(Kurir.rs/Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track