FRANKENŠTAJN DONEO TALAS SMRTI: Novi narkotik 50 puta jači od fentanila završio na ulicama HEMIČARI STVORILI NEVIĐENOG MONSTRUMA
Foto: Printskrin / You Tube

haos

FRANKENŠTAJN DONEO TALAS SMRTI: Novi narkotik 50 puta jači od fentanila završio na ulicama HEMIČARI STVORILI NEVIĐENOG MONSTRUMA

Planeta -

Nova vrsta droga 50 puta snažnija od fentanila mogla bi da izazove cunami smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji

Nitazeni iliti Frankenštajnovi lekovi napravljeni su da oponašaju efekte opioida kao što je heroin, ali se mogu mešati sa drugim lekovima kako bi se stvorili mnogo jači efekti koji često dovode do fatalnih rezultata.

Nalaze se u heroinu i mnogim lekovima za anksioznost kao što je ksanaks koji se lako mogu kupiti na mreži.

Nitazeni su već ubili skoro 50 ljudi širom Velike Britanije, uključujući mladog preduzetnika i talentovanog programera, a 40 zavisnika od heroina predoziralo se prošlog meseca u Dablinu za samo 36 sati nakon što su narkotici završili na lokalnom tržištu drogom.

Policija je u oktobru zaplenila najveću količinu nitazena u istoriji posle upada u ilegalnu fabriku u severnom Londonu. Zaplenjeno je 150.000 tableta zajedno sa mašinom za presovanje pilula i 60.000 funti u gotovini.

Veruje se da se nitazeni uglavnom isporučuju iz Кine i postoji bojazan da bi mogli da izazovu novi rat između organizovanih kriminalnih grupa.

- Zovu se Frankenštajnovi lekovi jer se mogu mešati sa tabletama ili prahom. Nemaju oblik ili bilo kakav poseban izgled. Mogu da se probiju u lanac snabdevanja heroinom i drogama tipa ksanaks koje se kupuju onlajn ili preko društvenih medija. Veća briga je ako se probiju na tržište kanabisa jer čak 16 miliona Britanaca uzima kanabis. Lekove je krajem 1950-ih razvila švajcarska kompanija koja ih je odložila jer su bili previše moćni - rekao je stručnjak za droge Toni D'Agostino.

Nitazeni postaju sve popularniji među dilerima droge jer se očekuje da će zalihe heroina iz Avganistana presahnuti u narednih šest meseci. Talibani su zabranili uzgoj opijumskog maka, iz kojeg se dobija heroin, što je dovelo do toga da britanske bande traže alternativu za prodaju na ulicama.

- Sada hemičari podzemlja traže nove vrste droga jer zalihe heroina iz Avganistana počinju da ponestaju. Farmaceutske kompanije još nisu napravile testove urina ili briseva za nitazene tako da ih je teško otkriti. Znamo da su neki došli iz Кine gde se proizvode u fabrikama. Ulazak kineskih bandi na loklano tržište mogao bi da izazove stvarnu podelu među različitim grupama dilera - navodi D'Agostino.

Postoje strahovi da bi porast sintetičkih droga u Velikoj Britaniji mogao da dovede do iste vrste pokolja, koji se trenutno dešava u SAD, gde je fentanil sada vodeći uzrok smrti među mladim odraslim osobama.

Gradovi kao što je San Francisko su opustošeni zavisnicima nalik zombijima koji otvoreno koriste drogu u improvizovanim kampovima na trotoarima i kradu u prodavnicama da bi finansirali svoju naviku.

(Kurir.rs/Z.Ko/Sun/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track