HOLANDSKI ADVOKATI TRAŽE OD SUDA: Zabrana izvoza delova za ratne avione Izraelu da ne budemo saučesnici u mogućim RATNIM ZLOČINIMA
Foto: Youtube/ABC News/Figher jet news/Make It

apel organizacija za ljudska prava

HOLANDSKI ADVOKATI TRAŽE OD SUDA: Zabrana izvoza delova za ratne avione Izraelu da ne budemo saučesnici u mogućim RATNIM ZLOČINIMA

Planeta -

Advokati za ljudska prava su tražili od suda u Holandiji da obustavi izvoz delova borbenih aviona u Izrael koji bi mogli da se koriste u napadima na Pojas Gaze.

Organizacije za ljudska prava su navele da isporuka delova za avione F-35 čini Holandiju saučesnicom u mogućim ratnim zločinima koje je Izrael počinio u ratu s Hamasom.

Građanska parnica u Hagu pokrenuta je u ponedeljak pošto je izraelska vojska obnovila pozive za masovnu evakuaciju iz južnog grada Kan Junisa, gde su desetine hiljada raseljenih Palestinaca potražile utočište poslednjih nedelja od sve jače kopnene ofanzive Izraela u Pojasu Gaze.

Holandska "država mora da odmah obustavi isporuku Izraelu delova za F-35", rekla je advokat Lizbet Zegveld sudu.

F-15I, F-35
foto: Printcreen Israel defence force, Shutterstock

Advokat holandske vlade Reimer Veldhuis je pozvao sudiju da ne dopusti zabranu, rekavši da bi, čak i ako advokati za ljudska prava uspeli u sporu, "SAD ove delove isporučile Izraelu s drugog mesta".

Veldhuis je dodao da Izrael ima pravo na samoodbranu i da vlada "smatra da se u ovom trenutku ne može utvrditi jasan rizik od ozbiljnih povreda (međunarodnog prava) upotrebom F-35".

Odluka se očekuje u roku od dve nedelje i na nju se može uložiti žalba.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

04:20

NETANJAHUA TEK ČEKA SUSRET S PRAVDOM Boško Jakšić: Podelio je Izrael kao svaki desničar, kakav god bude ishod rata, SUDIĆE MU SE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track