SAD apeluju na SB UN da okonča rat u Siriji

SAD apeluju na SB UN da okonča rat u Siriji

Planeta -
Hilari Klinton uputila da zapadne zemlje pokušavaju da izvrše pritisak na Rusiju i Kinu da prestanu da se protive akciji UN protiv sirijskog predsednika Bašara Asada

NJUJORK - Američka državna sekretarka Hilari Klinton apelovala je danas, na sastanku Saveta bezbednosti UN o Bliskom istoku, na, kako je rekla, "paralizovani" SB, da ponovo pokuša da postigne sporazum o okončanju sukoba u Siriji."Zločini se nižu dok je Savet bezbednosti i dalje paralizovan i apelujem da još jednom pokušamo da nađemo način da krenemo napred kako bi SB UN mogao pokušati da okonča nasilje u Siriji i zaustavi njegovo širenje na druge zemlje", rekla je Klintonova.

Ona je uputila apel dok zapadne zemlje pokušavaju da izvrše pritisak na Rusiju i Kinu da prestanu da se protive akciji UN protiv sirijskog predsednika Bašara Asada. Rusija, koja je glavni saveznik sirijskog režima, i Kina upotrebile su pravo veta kao stalne članice SB UN da blokiraju tri rezolucije koje su mogle rezultirati uvođenjem ekonomskih sankcija Asadu.

Francuski ministar spoljnjih poslova Loran Fabijus je na istom sastanku rekao da je "šokantno" da SB nije uspeo ništa da preduzme za 18 meseci koliko je prošlo od početka pobune protiv Asada. "Mi kao međunarodna zajednica moramo biti ujedinjeni kako bismo zaustavili nasilje i pomogli započinjanje procesa političke tranzicije. Mi moramo pronaći zajednički odgovor. To dugujemo ljudima", kazao je nemački ministar spoljnjih poslova Gvido Vestervele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track