"VI NISTE IZUZETAK": Amerikanci upozoravaju Izrael posle velike pošiljke oružja - "Pratimo SVE što se dešava"
Foto: Youtube/ MILITARY CHANNEL

"VI NISTE IZUZETAK": Amerikanci upozoravaju Izrael posle velike pošiljke oružja - "Pratimo SVE što se dešava"

Planeta -

Izrael nije izuzetak od američke politike da svaka zemlja koja dobije američko oružje mora da poštuje zakone rata, saopštio je Stejt department u ponedeljak nakon što je Vašington prodao oko 14.000 protivtenkovskih granata Izraelu.

Bajdenova administracija je u petak iskoristila vanredna ovlašćenja prema Zakonu o kontroli izvoza oružja da olakša prodaju oružja u vrednosti od 106,5 miliona dolara, saopštio je Pentagon u subotu.

SAD očekuju da sve zemlje koje primaju američku vojnu pomoć koriste nju "uz puno poštovanje međunarodnog humanitarnog i ratnog prava, a Izrael nije izuzetak", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler novinarima u ponedeljak.

Milera su novinari pitali da li je Vašington utvrdio da li se Izrael pridržava politike SAD o transferu konvencionalnog naoružanja iz februara ove godine.

Ova politika zahteva od Stejt departmenta da utvrdi da se oružje neće koristiti za genocid, zločine protiv čovečnosti, kršenja Ženevskih konvencija i teška kršenja međunarodnog prava.

Miler je rekao da Stejt department nije doneo tu odluku i ponovio stav SAD da Izrael može učiniti više u sukobu u Gazi kako bi smanjio civilne žrtve.

Na pitanje da li SAD prikupljaju informacije o tome da li se u tom sukobu čine ratni zločini, Miler je rekao:

- Pratimo sve što se dešava u tom sukobu. Razgovaramo sa izraelskom vladom.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

06:50

VERUJE SE DA IZA NASTANKA HAMASA STOJI IZRAELSKI MOSAD! Jakšić izneo šokantne tvdnje: Napravljen je SAMO U JEDNOM CILJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track