PREMINULA MAJKA MEKSIČKOG NARKO-BOSA: Marija do kraja poricala da je njen sin vođa kartela, a poslednja želja joj nije ispunjena
Foto: Ronaldo SCHEMIDT / AFP / Profimedia, AP

vodila miran život

PREMINULA MAJKA MEKSIČKOG NARKO-BOSA: Marija do kraja poricala da je njen sin vođa kartela, a poslednja želja joj nije ispunjena

Planeta -

Majka narko-bosa Hoakina "El Čapa" Guzmana preminula je u nedelju u 94. godini.

Marija Loera nedeljama se nalazila u bolnici u Meksiku nakon što joj je pozlilo. Uzrok smrti još nije potvrđen, ali lokalni izveštaji sugerišu da je verovatno umrla prirodnom smrću. El Čapov advokat Hose Gonzales rekao je za meksičke medije da je osoblje bolnice pozvalo hitnu pomoć u nedelju oko 14.30 sati da prijavi smrt.

Za razliku od svog zloglasnog sina, Loera je očigledno vodila miran život.

Lobirala je 2020. godine kod meksičkog predsednika Lopeza Obradora moleći da se El Čapo vrati u Meksiko iz SAD kako bi odslužio ostatak svoje doživotne kazne. Obrador je tada medijima rekao da Loera nije videla svog sina pet godina i da nije želela da umre, a da ga nije videla.

Marija Loera
foto: Ronaldo SCHEMIDT / AFP / Profimedia

A 2019. godine pokušala je da obezbedi humanitarne vize za sebe i dve svoje ćerke da ga posete u strogo obezbeđenom zatvoru u Кoloradu gde se sada nalazi. Njena molba je odbijena.

Marija Loera
foto: Ronaldo SCHEMIDT / AFP / Profimedia

Lokalni mediji podsećaju da je starica stalno "javno poricala" da je njen sin bio šef najmoćnijeg narko kartela u Meksiku uprkos stotinama smrtnih slučajeva izazvanih ratom protiv droge.

U januaru je uhapšen i njegov sin.

El Čapo (65) je bivši vođa kartela Sinaloa i izgradio je međunarodnu kriminalnu imperiju trgovine narkoticima. Osuđen je na doživotnu robiju 2019. godine za orkestriranje bezbrojnih brutalnih zločina. Nakon što je pobegao iz dva meksička zatvora 2001. i 2014. godine poslat je u zatvor u Кoloradu odakle nijedan zatvorenik nikada nije pobegao.

Živi u izolaciji u betonskoj ćeliji veličine dva sa tri i po metra sa duplim vratima. Tamo se nalazi 23 sata dnevno i ima jedan sat na otvorenom da udahne svež vazduh.

(Kurir.rs/Sun/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:37

Privođenje 13 pripadnika kriminalne grupe „Balkanski kartel“ u Specijalni sud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja