ORBAN ODREDIO CENU: Mađarska poručila za koliko milijardi evra je spremna da UKLONI VETO na EU pomoć Ukrajini (FOTO)
Foto: AP Omar Havana

U ČETVRTAK POČINJE DVODNEVNI SAMIT EVROPSKE UNIJE U BRISELU

ORBAN ODREDIO CENU: Mađarska poručila za koliko milijardi evra je spremna da UKLONI VETO na EU pomoć Ukrajini (FOTO)

Planeta -

Čelnici država članica Evropske unije okupiće se u četvrtak i petak u Briselu na samitu koji je sigurno jedan od najneizvesnijih u poslednjih nekoliko godina.

Na dnevnom redu je proširenje i revizija sedmogodišnjeg budžeta EU, dve teme oko kojih se za sada ne nazire konsenzus. U središtu pažnje biće mađarski premijer Viktor Orban, koji preti vetom na ključne odluke.

Lideri Unije bi trebalo da odluče o preporuci Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom. Iako tu preporuku podržava 26 država članica, nije sigurno da će biti i usvojena jer Mađarska preti vetom. Međutim, iz Budimpešte dolaze signali da bi mogli da ukinu blokadu na pomoć Ukrajini ako EU odmrzne sredstva koja su Mađarskoj zamrznuta zbog problema s vladavinom prava i demokratskim standardima.

Balaš Orban, politički direktor u kabinetu premijera Viktora Orbana, izjavio je u intervjuu za Blumberg da su spremni da uklone veto na pomoć Ukrajini, ali pod uslovom da se odmrznu sva zamrznuta sredstva, što je oko 30 milijardi evra.

Viktor Orban
foto: Youtube/WeTubers/Great Big Story/FRANCE 24 English

Evropska komisija bi sutra trebalo da objavi odluku o odmrzavanju deset milijardi evra kao nagradu Mađarskoj za reforme sprovedene u oblasti pravosuđa. Odluka je već pripremljena i samo se čeka da novi zakoni budu objavljeni u službenom listu u Mađarskoj, a u Briselu tvrde da to nema veze s predstojećim samitom, nego da samo slede propise.

Pitanje je da li će to biti dovoljno Orbanu, jer i dalje ostaje zamrznuto nešto manje od 12 milijardi zbog problema vezanih za zaštitu ljudskih prava, javne nabavke i akademske slobode.

Takođe ostaje još 10,4 milijarde evra bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova iz fonda za oporavak od pandemije koronavirusa, koja se isplaćuju nakon što su provedu određene reforme.

(Kurir.rs/Index/Preneo: N. V.)

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track