IZRAELCI UPALI U KRVAVU ZASEDU! Hamas je i dalje OPASAN, poginuo poznati pukovnik - Otvorili vatru, pa aktivirali EKSPLOZIV
Foto: Youtube/btselem/IDF

IZRAELCI UPALI U KRVAVU ZASEDU! Hamas je i dalje OPASAN, poginuo poznati pukovnik - Otvorili vatru, pa aktivirali EKSPLOZIV

Planeta -

Dva visoka izraelska komandanta i još sedam vojnika ubio je Hamas u zasedi na periferiji grada Gaze, u kojem su poslednjih dana vođene intenzivne borbe u urbanom području.

Incident se dogodio u trenutku kada postoji bojazan od dalje eskalacije humanitarne krize u Gazi zbog obilnih kiša u regionu.

Potpukovnik Tomer Grinberg, komandant brigade Golani, koja se borila protiv Hamasa tokom njegovog napada na pogranične zajednice u južnom Izraelu 7. oktobra, poginuo je tokom neuspelog pokušaja spasavanja četiri povređena vojnika.

Izraelci se našli pod vatrom sa gornjeg sprata

U jednom od najsmrtonosnijih incidenata do sada za izraelske vojnike u dvomesečnom ratu u Gazi, Grinberg i nekoliko njegovih visokih oficira su poginuli. Među poginulima nalazi se još jedan pukovnik, tri majora i nekoliko pripadnika spasilačkih snaga.

U obaveštenju na hebrejskom, koje je izdala brigada Golani, opisana je zaseda koja se dogodila u blizini pijace Šejaja.

- Dok su vršili pretres za raščišćavanje objekata u srcu starog dela grada, koji se smatra područjem preplavljenim teroristima, u jednoj od zgrada je došlo do velike eksplozije i nekoliko vojnika iz 13. bataljona je ranjeno - piše u saopštenju.

Prema izveštajima, vojnici su se približavali zgradi kada su došli pod vatru sa gornjeg sprata.

Usledila je eksplozija koja je teško ranila četiri vojnika koji su bili odsečeni od ostalih svojih drugova. Preostali vojnici su se okupili i otišli ​​u pomoć prvoj grupi, ali se dogodila nova eksplozija.

Tada je treća grupa izraelskih vojnika pokušala da priđe da evakuiše ranjene, ali je eksplozija ponovo odjeknula. Zaseda je usledila uprkos dnevnim tvrdnjama IDF-a da je blizu ostvarivanja operativne kontrole ključnih Hamasovih uporišta u severnoj Gazi.

Potpukovnik Grinberg se pojavio u javnosti nakon napada 7. oktobra, opisujući u intervjuu kako je spasao dvoje blizanaca čije je roditelje ubio Hamas u Kfar Azu.

Govoreći o vojnicima koji su ubijeni u utorak, izraelski ministar Beni Ganc rekao je da Izrael plaća "bolnu i visoku cenu".

Zaseda je nastala usred nepotvrđenih medijskih izvještaja da je Izrael počeo da pumpa morsku vodu u neke od Hamasovih tunela. Upitan o tvrdnjama iznetim u Vall Street Journalu, američki predsednik DŽo Bajden je odbio da direktno odgovori.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

01:59

HAMAS NE MARI ZA CIVILE, ISKORIŠĆAVA USTANOVE Sagovornici Usijanja analiziraju: Postoje dve teze koje su koren ovog sukoba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja