AMERIKANCI BIRAJU MANJE ZLO Narod SAD-a se ne raduje potencijalnom izbornom duelu Bajdena i Trampa
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN, Printscreen/Youtube, Profimedia / JOE RAEDLE

teško

AMERIKANCI BIRAJU MANJE ZLO Narod SAD-a se ne raduje potencijalnom izbornom duelu Bajdena i Trampa

Planeta -

Mali broj Amerikanaca se raduje potencijalnom ponovnom duelu demokrate Džozefa Bajdena i republikanca Donalda Trampa na predsedničkim izborima 2024, iako više republikanaca podržava Trampa nego što demokrate podržavaju Bajdena, pokazuje anketa Asošijeted presa (AP) i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC.

Anketa, koja je rađena od 30. novembra do 4. decembra, na 1.074 ispitanika, pokazuje da kada se gleda na nacionalnom nivou, ni Tramp ni Bajden ne izazivaju oduševljenje birača.

Oko 56 odsto odraslih ispitanika kaže da bi bili nezadovoljni da Bajden bude demokratski kandidat, a 58 odsto bi bilo nezadovoljno Trampom.

Otprilike polovina demokrata bi bila veoma ili donekle zadovoljna ako Bajden postane kandidat stranke 2024.

Jedna trećina demokrata bila bi nezadovoljna, a oko jedan od pet ne bi bio "ni zadovoljan ni nezadovoljan", pokazala je anketa.

Donald Tramp, Džozef Bajden
foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia, AP Evan Vucci, AP Rebecca Blackwell

Kada je u pitanju nominacija Republikanske stranke, vlada veći entuzijazam za Donalda Trampa.

Dve trećine republikanaca bilo bi zadovoljno Trampom kao republikanskim kandidatom na izborima 2024, otprilike jedna četvrtina bi bila nezadovoljna, a devet odsto je neutralno.

Iako su birači ravnodušni prema njima, i Bajden i Tramp imaju dobre šanse da postanu kandidati svojih stranaka - aktuelni predsednik SAD ima podršku dovoljnog broja delegata i nema jake protivkandidate, dok optužnice ne sprečavaju ni bivšeg predsednika da ima najveću podršku u svojoj stranci, navodi AP.

Prvo glasanje republikanaca biće u januaru na kokusima u Ajovi.

- Reći ću to ovako: Tužno je da njih dvojica predstavljaju najbolji izbor u ovoj zemlji. Biramo manje zlo - izjavio je jedan od ispitanika, 64-godišnji Rendi Džonson, republikanac iz Misurija.

Prema rečima 35-godišnjeg Endrju Kolinsa iz Mejna "ovo je verovatno najgori izbor koji je ikada imao"

Ipak, i demokrate i republikanci prema ovoj anketi, žele kandidata koji ima dobre šanse da bude izabran, više nego kandidata koji ima široku podršku. Tramp u tom pogledu bolje stoji među republikancima nego Bajden među demokratama, ukazuje AP.

(Kurir.rs/Blic/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track