PAKLENE VRUĆINE U AUSTRALIJI, TEMPERATURA DO 46 STEPENI: Izdato upozorenje na opasnost od požara
Foto: EPA/Steve Markham

PAKLENE VRUĆINE U AUSTRALIJI, TEMPERATURA DO 46 STEPENI: Izdato upozorenje na opasnost od požara

Planeta -

Veći deo Australije pogodio je toplotni talas, zbog čega meteorolozi upozoravaju na požare u nekoliko država.

U Novom Južnom Velsu, najmnogoljudnijoj državi Australije, u subotu je planulo više od 50 požara, a upozorenje na požare bilo je na snazi za mnoge oblasti, uključujući Sidnej, saopštila je državna vatrogasna služba.

Agencija je na platformi X saopštila da više od 700 vatrogasaca i osoblja za upravljanje incidentima radi širom države na suzbijanju požara usred "široko rasprostranjene visoke i ekstremne opasnosti od požara".

Australija, vrućine
foto: EPA/Brent Lewins

Upozorenja o toplotnim talasima i upozorenja o požaru takođe su bila na snazi za delove zapadne Australije i severne teritorije, dok su u Južnoj Australiji uslovi toplotnog talasa bili prognozirani, ali nije izdato upozorenje, javljaju meteorolozi.

Ekstremno toplo vreme povećava rizik od požara u ionako visokorizičnoj sezoni požara usred vremenske prilike El Ninjo, koja se obično povezuje sa ekstremnim događajima kao što su požari, cikloni i suše.

U gradu Ficroj Krosing, u udaljenoj Zapadnoj Australiji, za subotu je prognozirana maksimalna temperatura od 46 stepeni Celzijusa, što je više od pet stepeni iznad prosečnog decembarskog maksimuma, prema podacima prognostičara. Tamo je u 11 sati po lokalnom vremenu bilo 38,8 C.

Australija, vrućine
foto: EPA/Brent Lewins

Vlasti su upozorile na sezonu požara visokog rizika ovog australijskog leta nakon dve mirne sezone. Podsetimo da je u sezoni "crnog leta" 2019-2020" u požarima poginulo 33 osobe, dok je uništeno područje veličine Turske.

U međuvremenu, u Kvinslendu, predviđalo se da će tropski ciklon Džasper, koji je ove nedelje zahvatio severoistok države, doneti obilnije kiše i moguće poplave u oblastima u blizini turističkog grada Kernsa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track