KRIMI PRIČA IZ SVEMIRA KONAČNO DOBILA KRAJ Ovo su prve fotografije blaga koje je svet očekivao FOTO
Foto: Foto: Printscreen X

neverovatno

KRIMI PRIČA IZ SVEMIRA KONAČNO DOBILA KRAJ Ovo su prve fotografije blaga koje je svet očekivao FOTO

Planeta -

Američka svemirska agencija konačno objavila fotografiju ploda za kojim se na Međunarodnoj svemirskoj stanici tragalo od 29. marta.

Nestanak malog paradajza, uzgojenog na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), pretvorio se u pravi mali krimić u svemiru. Za ovim blagom – patuljastim paradajzom sorte „red robin“ – tragalo se skoro devet meseci, a glavni osumnjičeni za nestanak bio je astronaut NASA Frenk Rubio. Međutim, astronautkinja Džezmin Mogbeli nedavno je objavila da je paradajz pronađen, o čemu je Telegraf Nauka već pisao, a NASA je konačno objavila fotografiju kao dokaz. Uz pravo iznenađenje – nije pronađen jedan, već dva paradajza.

Krimić u svemiru zbog sveže hrane, koja je gotovo nepostojeća na MSS, počeo je još 29. marta, kada je ubran u okviru eksperimenta Veg-05.

Rubio je tad rekao da mu je komad, inače spakovan u kesicu, odleteo pre nego što ga je probao i pokušao je da ga pronađe, u čemu nije uspevao. Drugi astronauti su ga zadirkivali i govorili da ga je verovatno pojeo, pa se sad samo pravi da ga je izgubio.

- Naš dobri prijatelj Frenk Rubio, koji je već otišao kući, bio je dugo osumnjičen da je pojeo paradajz. Ali sada možemo da ga oslobodimo te sumnje. Pronašli smo paradajz – rekla je astronautkinja Džezmin Mogbeli tokom proslave 25 godina rada MSS.

NASA je danas konačno objavila fotografiju spornog paradajza i tu je usledilo iznenađenje – reč je o dva ploda.

- Uprkos tome što je paradajz nestao pre skoro godinu dana, voće je otkriveno u plastičnoj kesici, dehidrirano i blago spljoštano. Osim male promene boje, na njemu nema vidljivog rasta mikroba ili gljivica – navela je NASA.

Paradajz koji je nestao prvi put je 13. septembra spomenuo sam Rubio.

- Toliko sam dugo tražio tu stvar. Siguran sam da će se paradajz pojaviti i osloboditi me, možda tek za nekoliko godina – rekao je on tada.

Rubio je proveo u orbiti 371 dan, zajedno sa svojim saborcima ruskim kosmonautima Sergejom Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom. Time je postavio rekord kada je reč o vremenu koje su američki astronauti proveli u svemiru, ali ne i ruski rekord koji drži Valerij Poljak, koji je u orbiti bio 437,75 dana.

(Kurir.rs/Telegraf/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track