ORBAN SE NE SMIRUJE Najavio novu blokadu: Meta mu je ova zemlja, a razlog opet ima veze sa Rusijom
Foto: EPA Olivier Matthys

izričito

ORBAN SE NE SMIRUJE Najavio novu blokadu: Meta mu je ova zemlja, a razlog opet ima veze sa Rusijom

Planeta -

Mađarska će blokirati ulazak Bugarske u šengen sve dok je na snazi porez na tranzit ruskog gasa, saopštilo je danas mađarsko ministarstvo spoljnih poslova.

Mađarska, koju vodi premijer Viktor Orban, Bugarskoj je jasno dala do znanja da će staviti veto na ulazak te zemlje u prostor slobodnog kretanja ako porez na glavnu mađarsku rutu za uvoz gasa ostane na snazi, navodi ministarstvo u saopštenju, citirajući mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta.

Peter Sijarto
foto: EPA / Georgi Licovski

"Ugrožavaju sigurnost mađarskog snabdevanja energijom"

"Jasno smo dali do znanja Bugarima da ćemo, ako ta njihova odluka potraje, dakle ako budu dugo ugrožavali sigurnost mađarskog snabdevanja energijom, staviti veto na njihov ulazak u Šengen", rekao je Sijarto.

Zapadnoevopske zemlje uložile su velike napore u nezavisnost o ruskom gasu, a Mađarska, zemlja bez izlaza na more, uglavnom preko Bugarske i Srbije godišnje nabavlja 4,5 milijardi kubnih metara plina iz Rusije prema ugovoru potpisanom 2021.

Bugarska i Rumunija koje su u EU ušle 2007. još uvek uprkos nastojanjima nisu uspele da se priključe šengenskom prostoru.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track