STIGAO ODGOVOR NA ORBANOVU PRETNJU Zemlja kojoj je najavio blokadu rešila da uvede DRASTIČNE MERE
Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

STIGAO ODGOVOR NA ORBANOVU PRETNJU Zemlja kojoj je najavio blokadu rešila da uvede DRASTIČNE MERE

Planeta -

Vlasti u Bugarskoj su odlučile da ukinu akcize na tranzit ruskog gasa nakon što je Mađarska zapretila da će staviti veto na članstvo zemlje u Šengenu, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Prema njegovim rečima, uvođenje akciza je bio skandalozan i neprijateljski korak, koji je u potpunosti protivurečan sa pravnim pravilim EU i koji može da zaustavi snabdevanje gasom Mađarske, Srbije i Severne Makedonije, što su vlasti u Bugarskoj „ismejavale“.

"Bugarima smo stavili do znanja da ako nastave da ugrožavaju energetsku bezbednost Mađarske, mi ćemo onda staviti veto na njihovo članstvo u Šengen zoni. S obzirom na to da će se ta odluka donositi sledeće nedelje, neočekivano su počeli da pokušavaju da promene zakon. Ako, zaista, promene taj zakon, onda ćemo i mi povući svoju odluku o vetu", rekao je Sijarto.

Ranije je bivši premijer Bugarske Bojko Borisov, u razgovoru sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, izjavio da će Sofija ukinuti akcize na tranzit ruskog gasa na svojoj teritoriji na zahtev Mađarske.

(Kurir.rs/Sputnik/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track