DRAMA U CRVENOM MORU Američki razarač suršio 14 dronova lansiranih iz Jemena
Foto: U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

NAPETO

DRAMA U CRVENOM MORU Američki razarač suršio 14 dronova lansiranih iz Jemena

Planeta -

Američki razarač u Crvenom moru srušio je u subotu 14 dronova lansiranih s "područja Jemena koja su pod nadzorom Huta", objavio je američki vojni štab za Bliski istok (Centcom), a sve više velikih brodara prekida saobraćaj tim morskim putem zbog nesigurnosti plovidbe.

Dronovi su "identifikovani kao jurišni" pa su "srušeni na način da nisu oštetili brodove u zoni niti ima ranjenih", objavio je Centcom na društvenoj mreži X. Operacija izvedena s razarača USS Carney dogodila se u subotu rano ujutro po lokalnom vremenu, objavio je Centcom.

Huti upozorili da će gađati brodove

Jemenski pobunjenici Huti, bliski Iranu, upozorili su da će gađati brodove u vodama Jemena koji su povezani s Izraelom, što je odgovor Huta na borbene operacije Izraela protiv islamističkog palestinskog pokreta Hamasa u Pojasu Gaze.

Tip 23 HMS Northumberland, Ratni Brod
foto: Printscreen/Youtube

Zadnjih nedelja ratni brodovi koji patroliraju u toj zoni srušili su više projektila i dronova, a srušio ih je i razarač USS Carney.

Velike kompanije, registrovane za prevoz morskim putem, objavile su u petak i subotu da prekidaju plovidbu Crvenim morem, koje je veliko komercijalno čvorište, jer su Huti izveli napade u tom području.

Crveno more je morski autoput

Prekid plovidbe Crvenim morem objavili su Maersk, danski div za kontejnerski prevoz, zatim francuski CMA CGM i italijansko-švajcarski MSC i ta će mera ostati na snazi sve dok ne bude objavljeno da je "prolaz Crvenim morem siguran".

Crveno more je "morski autoput" koji povezuje Mediteran s Indijskim okeanom i njime svake godine prođe 20.000 brodova.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track