POČELO SUĐENJE POZNATOM MEDIJSKOM TAJKUNU Jako obezbeđenje raspoređeno je oko suda
Foto: Reuters

POČELO SUĐENJE POZNATOM MEDIJSKOM TAJKUNU Jako obezbeđenje raspoređeno je oko suda

Planeta -

Suđenje prodemokratskom medijskom tajkunu Džimiju Laju optuženom za "dosluh sa stranim silama" za šta mu preti doživotni zatvor počelo je jutros u Hongkongu.

Milijarder čije je ovo prvo pojavljivanje u javnosti od 2021, stigao je jutros u sud u Hongkongu, nasmejan i upućujućoi pozdrave u pravcu mesta gde sede članovi njegove porodice. Džimi Laj (76), optužen je za krivično delo "dosluh sa stranim silama" i druga kršenja nacionalne bezbednosti.

On je u zatvoru već tri godine na osnovu radikalnog zakona o nacionalnoj bezbednosti koji je Peking nametnuo tom autonomnom gradu 2020, godinu dana posle velikih prodemokratskih demonstracija.

Suđenje koje je otvoreno za javnost treba da traje narednih 80 dana i da omogući da se proceni nivo građanskih sloboda u Hongkongu i nezavisnosti sudstva naspram Pekinga.

Jako obezbeđenje raspoređeno je oko suda, ispred koga su neki stanovnici čekali celu noć na hladnoći u nadi da će moći da uđu da prisustvuju suđenju. Vlasnik dnevnika Epl dejli (Apple Daily) zatvorenog 2021. godine, jedna je od najčuvenijih figura prodemokratskog pokreta. Njegov list, oštri kritičar Pekinga podržavao je velike prodemokratske demonstracije 2019. godine i pozivao na međunarodne sankcije protiv kineskih i lokalnih vlasti. Njegov slučaj izazvao je ogorčenje i osude međunarodne zajednice, posebno u SAD. Portparol Stejt departmenta Metju Miler juče je u saopštenju zatražio od vlasti Pekinga i Hongkonga da poštuju slobodu medija u Hongkongu i "odmah da oslobode Džimija Laija i sve ostale osobe zatvorene zato što su branile svoja prava".

sudnica, sud, ilustracija
foto: Profimedia

Velika Britanija čiji je Lai državljanin takođe je juče reagovala u saopštenju ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona.

"Džimi Laj je postao meta u očiglednom pokušaju sprečavanja mirnog korišćenja prava na slobodu izražavanja i udruživanja", rekao je Kameron.

Kameron je posebno zabrinut zbog sudskog gonjenja Džimija Laja iz političkih razloga i pozvao je vlasti Pekinga da ga oslobode.

Kameron se u utorak sastao u Londonu sa sinom disidenta Sebastijanom Laijem, kada mu je preneo da je taj slučaj za njega prioritet i da je razgovarao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jiem o tome.

Džimiju Laju će suditi tri sudije koje je izabrao vođa Hongkonga među grupom sudiija.

Njegovo zatvranje od kada je najviši sud Hongkonga odbio da ga oslobodi uz kauciju krajem 2020. godine obeležio je promene u Hongkongu oko propisa pritvora.

Suđenje je više puta odlagalo zato što su vlasti Hongkonga sprečile da Laija zastupa Tim Ouen, britanski advokat za ljudska prava, uz argument oko bezbednosnih rizika.

Od kada je u Hongkongu stupio na snagu zakon o nacionalnoj bezbednosti 2020. godine, aktivisti za ljudska prava tvrde da on zapravo guši disidente i smanjuje građanske slobode.

Organizacija Reporteri bez granica je ranije prenela da je više od 100 medijskih vođa iz celog sveta početkom godine potpisalo deklaraciju kojom se traži oslobađanje Laija.

U saopštenju je Komitet za zaštitu novinara u petak ocenio da je to suđenje "parodija pravde" koja baca crnu mrlju na vladavinu prava u Hongkongu.

(Kurir.rs/Beta/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track