PRODALI MASKU ZA 150 EVRA, PA DOŽIVELI ŠOK Njena prava vrednost bila je MILIONSKA, a onda je usledila PRAVA DRAMA-OVO JE EPILOG
Foto: Pascal GUYOT / AFP / Profimedia

PRODALI MASKU ZA 150 EVRA, PA DOŽIVELI ŠOK Njena prava vrednost bila je MILIONSKA, a onda je usledila PRAVA DRAMA-OVO JE EPILOG

Planeta -

Prodavac antikviteta koji je kupio afričku masku za 130 funti, a zatim je prodao za 3,6 miliona funti dobio je pravnu bitku sa prethodnim vlasnicima - nakon što je sudija presudio da stariji francuski par nije cenio njenu pravu vrednost.

Par, u osamdesetim godinama, prodao je drvenu masku u septembru 2021. kao deo brojnih antikviteta, uključujući afričke artefakte koje su čuvali u svom domu u južnoj Francuskoj i kojih su želeli da se otarase.

Predmeti su pripadali pretku koji je bio guverner Afrike i verovalo se da su od male vrednosti. Osim maske, oni su uključivali i koplja, nož za obrezivanje, meh i muzičke instrumente.

Prodali su masku za 150 evra (130 funti), ali je u martu 2022. prodata neidentifikovanom kupcu na aukciji u južnom gradu Monpeljeu, za 4,2 miliona evra (3,6 miliona funti).

Maska
foto: Pascal GUYOT / AFP / Profimedia

Aukcionari su je opisali kao „izuzetno retku masku iz 19. veka, vlasništvo tajnog društva naroda Fang u Gabonu“, etničke grupe Bantu, sa samo oko 10 takvih predmeta koji još postoje.

Par je odmah podneo zabranu za otkazivanje prvobitne prodaje, tvrdeći da je došlo do „greške u autentifikaciji“. Takođe su rekli da je kupac maske „bio svestan stvarne vrednosti maske“ u vreme kupovine. Ali sud je odbio zahtev, rekavši da par nije pokušao da proceni masku pre prodaje.

Njihov zahtev karakteriše "neoprostivi nemar i lakomislenost", rekao je sud i presudio da im se ne duguje novac. Takođe je presudilo da ih trgovac antikvitetima, koji ni sam nije bio stručnjak za afričku umetnost, nije prevario.

Diler je zapravo ponudio da im plati 300.000 evra (oko 330.000 dolara), što je početna cena na aukciji, ali su deca para odbila, radije iznevši stvar na sud.

Advokat para, Frederik Mansat-Džafre, rekao je nakon presude da su njegovi klijenti "zatečeni" odlukom i da razmatraju žalbu.

Sud je takođe odbacio poseban zahtev vlade Gabona da se prodaja otkaže i maska vrati.

Kurir.rs/Daily mail/M.M.C.

Bonus video:

00:40

Muzej grada Beograda obeležio jubilej bogatim programom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track