AKO IZRAEL POVUČE OVAJ POTEZ, ŽIVOT U GAZI ĆE STATI Satelitski snimci otkrili pripreme u toku, UPOZORENJA STIŽU SA SVIH STRANA
Foto: AP Adel Hana

AKO IZRAEL POVUČE OVAJ POTEZ, ŽIVOT U GAZI ĆE STATI Satelitski snimci otkrili pripreme u toku, UPOZORENJA STIŽU SA SVIH STRANA

Planeta -

Izrael navodno sprovodi plan o upumpavanju morske vode u tunele Hamasa u Pojasu Gaze. Stručnjaci smatraju da bi to izazvalo ekološku katastrofu i onemogućilo život u palestinskoj enklavi.

Početkom decembra svetski mediji preneli su vest da je Izrael razvio sistem pumpi za vodu sa ciljem da morskom vodom poplavi mrežu tunela koje koriste borci Hamasa u Pojasu Gaze.

Stručnjaci za životnu sredinu upozorili su da strategija koju Izrael navodno namerava da sprovede rizikuje izazivanje ekološke katastrofe zbog toga što će Gaza ostati bez pijaće vode, neophodne za stanovnike palestisnke enklave i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za pravo na vodu Pedro Aroho Agudo uporedio je potencijalni plan Izraela sa legendom po kojoj su stari Rimljani namerno solili polja Kartagine kako bi teritoriju neprijatelja učinili nenastanjivom.

Izrael, Gaza, tunel
foto: AP Victor R Caivano

Takođe, specijalni izvestilac UN-a za ljudska prava i životnu sredinu Dejvid Bojd kaže da bi eventualno zagađenje vodonosnika (vodonosnog sloja) i podzemnih voda u Gazi bilo "katastrofalno" za životnu sredinu regiona i sve koji žive u blizini tunela.

Medijski izveštaji, fotografije i satelitski snimci ukazuju da su pripadnici izraelske vojske (IDF) već postavili pumpe u izbegličkom kampu El Šati na istoku Pojasa Gaze.

Prema studiji američke vojne akademije u Vest Pointu, na početku sukoba Izraela i Hamasa, 7. oktobra, u Pojasu Gaze postojalo je više od 1.300 tunela u dužini od oko 500 kilometara.

IDF je navodno prethodne nedelje isprobao sisteme u pokušaju da navede borce Hamasa na izlazak iz tunela.

Procene hidrologa su da bi bilo potrebno oko 1,5 miliona kubnih metara morske vode da bi se u potpunosti poplavila mreža podzemnih prolaza.

Profesor na Univerzitetu u Ženevi Mark Zejton veruje da bi u slučaju prodiranja slane vode kroz porozno i peskovito tlo Gaze uticalo na podzemne vode i sistem vodosnabdevanja koje koristi više od 2,3 miliona stanovnika enklave.

Zejton je radio kao inženjer hidrologije UN u Gazi i na Zapadnoj obali i ističe da je snabdevanje vodom u Gazi već otežano jer je sistem kontaminiran otpadnim vodama.

Gaza
foto: EPA Haitham Imad

"Ako sada u vodonosni sloj prodre i morska voda, podzemne vode više neće biti samo zagađene nego potpuno zagađene", rekao je Zejton, naglašavajući da dosadašnje metode desaliizacije osmozom u cilju prečišćavanja morske vode, u tom slučaju, ne bi bile dovoljne.

"To bi uništilo uslove za život u Gazi. I mislim da je to jedan od elemenata genocida po konvencijama UN-a. To znači delimično ili potpuno fizičko uništavanje uslova neophodnih za život bilo kog naroda", navodi Zejton.

Naučnik holandske nevladine organizacije "Pax for Peace" Vim Zvajneberh, koji istražuje uticaje rata na životnu sredinu, upozorio je da je opasno što niko nije siguran šta je sve skladišteno u tunelima.

"Postoje izveštaji, koji doduše nisu potvrđeni, da se oko 75.000 litara goriva nalazi u tunelima. Dakle, i to gorivo može da se pomeša sa morskom vodom i prodre dalje u podzemne vode", smatra Zvajneberh.

Navodi i da bi potpuno plavljenje tunela urušilo tle veoma gusto naseljenog terena.

"Moglo bi da dođe do urušavanja velikog broja zgrada".

IDF je i ranije preduzimao akcije koje su za cilj imale uništenje ili oštećenje sistema vodosnabdevanja u Pojasu Gaze, navodi Gardijan.

Šefica Kancelarije za klimatske promene pri Palestinskoj upravi za kvalitet životne sredine Hadil Ekmej podseća da je je snabdevanje vodom na Zapadnoj obali odavno otežano.

Palestinci na Zapadnoj obali nemaju pristup pijaćoj vodi i moraju da je kupuju id Izraelaca.

Izraelska vojska je napadala sisteme za vodosnabdevanje na Zapadnoj oboli najmanje pet puta od početka 2022. do sredine 2023. godine.

"Sa druge strane, u Pojasu Gaze, meta izraelskih napada bila su postrojenja za desalinizaciju, prikupljanje vode i infrastruktura za prečišćavanje vode, što je dovelo do ispuštanja otpada u Sredozemno more", navodi Ekmej.

Kancelarija UN-a za životnu sredinu je nedavno saopštila da je Izrael već počeo da pumpa vodu u tunele.

"Podzemni prirodni rezervoar vode koji se proteže od planinskog lanca Karmel na severu Gaze do Sinajskog poluostrva na jugu, kao i već krhki ekosistem Gaze, moraju biti zaštićeni. Stanovnici Pojasa Gaze i poljoprivreda u ovom podrčuju moraju biti zaštićeni", piše u saopštelju UN-a.

Kurir.rs/RTS

Prenela M.M.C.

Bonus video:

03:44

STRAVIČNA PREDVIĐANJA STRUČNJAKA! Pored očigledne tragedije u Gazi, postoje i JEZIVE prećutane činjenice! IZRAEL GUBI PODRŠKU SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track