NORVEŠKI KRUZER NALETEO NA OGROMAN TALAS U SEVERNOM MORU Ostao bez struje, prozori razbijeni (VIDEO)
Foto: Printscreen

drama

NORVEŠKI KRUZER NALETEO NA OGROMAN TALAS U SEVERNOM MORU Ostao bez struje, prozori razbijeni (VIDEO)

Planeta -

Norveški kruzer u Severnom moru onesposobljen je u četvrtak nakon što je ostao bez struje. Danske morske vlasti rekle su u petak za CNN da je brod MS Maud izgubio sposobnost plovidbe nakon što su jaki vetrovi razbili staklene prozore i propustili vodu uzrokujući privremeni nestanak struje.

Hurtigruten Expeditions (HX) izneo je nešto drugačiji prikaz uzroka incidenta rekavši za CNN da je njihov brod doživeo privremeni gubitak struje u četvrtak "nakon što je naišao na snažan talas". Brod, koji prevozi 266 gostiju i 131 člana posade krenuo je prema Tilburiju, u Ujedinjenom Kraljevstvu, iz norveškog Floroa.

Putnici iskrcani u Nemačkoj

MS Maud plovio je oko 193 kilometra od zapadne obale Danske u četvrtak kada se dogodio incident, rekao je potparol danskog Zajedničkog centra za koordinaciju spasavanja (JRCC). Od JRCC-a nije zatraženo da evakuiše putnike i posadu, što je navelo potparola da veruje da je "sve u redu" s onima koji su još uvek na brodu.

"S broda je potvrđeno da su posada i gosti sigurni i dobro, stanje broda ostaje stabilno i posada može da plovi sopstvenim snagama", rekao je potparol HX-a kasno u petak. Civilno plovilo bilo je stabilno s upaljenim motorima, ali navigacioni sistemi i radar ostali su isključeni "zbog vode u sistemima na mostu", rekao je potparol JRCC-a ranije u petak.

"Može se manevrisati putem sistema za hitne slučajeve, a u blizini su dva civilna broda za podršku fabrike Esvagt", dodali su. Ruta broda promenjena je nakon sigurnosnih provera i tehničkih procena, rekao je HX, a putnici će se sada iskrcati u Bremerhavenu u Nemačkoj.

"Naš tim je organizovao daljnje putovanje kući za goste na brodu", rekao je potparol HX-a.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja