DVOJICA RUSA ROBIJAJU ZBOG POEZIJE Čitali pesme koje osuđuju rat u Ukrajini, pa završili u zatvoru
Foto: Shutterstock

DVOJICA RUSA ROBIJAJU ZBOG POEZIJE Čitali pesme koje osuđuju rat u Ukrajini, pa završili u zatvoru

Planeta -

Sud u Moskvi osudio je dvojicu muškaraca u četvrtak na stroge zatvorske kazne zato što su čitali poeziju u kojoj osuđuju ruski napad na Ukrajinu.

Artjom Kamardin osuđen je na sedam godina zatvora, a Jegor Štovba na pet godina i šest meseci na što su njihove pristalice u sudnici uzvratili povikom "sramota".

Ruske vlasti pritvorile su hiljade ljudi zbog protesta protiv ofanzive u Ukrajini, a kritikovati u toj zemlji zapravo je zabranjeno.

Tridesettrogodišnji Kamardin rekao je da je vreme u pritvoru bilo posebno nasilno i da su ga policajci silovali i pretnjama njegovoj devojci prisilili da snimi video sa izvinjenjem.

Uoči hapšenja recitovao je svoju pesmu "Ubij me milicajče!" na moskovskom trgu gde se okupljaju disidenti još od sovjetske ere.

Kamardin je uzvikivao i uvredljive slogane protiv imperijalnog projekta "Nove Rusije" kojemu je cilj aneksija juga Ukrajine.

Zatvor
foto: Shutterstok

Obojica su osuđena za "govor mržnje" i "pozivanje na aktivnosti koje ugrožavaju državnu sigurnost".

Kamardin je na sudu rekao da nije znao da je svojim postupcima prekršio zakon i zatražio milost.

"Nisam heroj, a odlazak u zatvor radi mojih uverenja nikad nije bio deo mojih planova", rekao je Kamardin u saopštenju koje su njegove pristalice objavile na Telegramu.

"Tortura"

"Ovo je totalno nečuveno!", rekao je njegov otac Jurij nakon izricanja presude.

Podršku optuženicima došli su dati roditelji, supruge i dvadesetak prijatelja.

Bila je prisutna Kamardinova supruga Aleksandra Popova.

"To je vrlo stroga kazna. Sedam godina za pesme, za nenasilni zločin", rekla je Popova pre nego što je i ona pritvorena.

U intervjuu za AFP krajem 2022., Popova je prepričala hapšenje svog tadašnjeg dečka. Rekla je da su joj policajci pretili "grupnim silovanjem", udarali je i prskali je lepkom po obrazima i usnama.

U međuvremenu je Kamardin odveden u posebnu prostoriju, gde je, kako je ispričao svom advokatu, pretučen i silovan utegom. Bio je prisiljen da snimi video izvinjenja.

"Oprosti što sam te napustio" Štovba je isto tvrdio da nije kršio zakon.

"Što sam učinio protivzakonito? Čitao poeziju?", upitao je 23-godišnji muškarac sudiju u poslednjem iskazu na sudu, objavila je nezavisna stranica Mediazona.

Obratio se svojoj majci i rekao da ona finansijski zavisi od njega.

"Mama, znam da ti, više nego iko drugi, veruješ u moju nevinost...Ipak, žao mi je kako su se stvari odigrale, ostavio sam tebe i tatu same", rekao je.

Nikolaj Dajneko, koji je uhićen u isto vreme, osuđen je na četiri godine zatvora prošlog maja nakon što je pristao na nagodbu, navodi OVD-info.

Ovo je poslednja u nizu strogih kazni protiv Rusa koji protestuju protiv ofanzive, a kritičari ovakva suđenja smatraju apsurdnim.

(Kurir.rs/24 sata/Preneo: A.N./Foto: Ilustracija)

Bonus video:

03:21

CRNA SLIKA RUSIJE: Analitičar za Kurir dao STRAŠNE prognoze: Nigde život nije JEFTINIJI! Završiće kao Navaljni, možda je i OTRUJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track